Prgomet kod ‘Ace’: ‘Imam ambiciju i jasan politički integritet. Kapitalnim projektom smatram Dječju bolnicu’

FOTO: HRT

U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića gostovao je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Drago Prgomet. 

Voditelj Aleksandar Stanković započeo je emisiju pitanjima o anketama o lokalnim izborima u Zagrebu, prema kojima, kako je komentirao Stanković, Prgomet očigledno neće postati gradonačelnik.

“Vi očigledno griješite, ne podcjenjujte snagu HDZ -a, kao i mene i moju namjeru. Ambiciju imam. Temeljena je na mojoj životnoj dobi, na profesionalnom iskustvu. Da ankete kroje izborne rezultate, Hillary Clinton bi bila predsjednica Amerike, Ivo Josipović Hrvatske, a Britanija bi bila u Europskoj uniji. Ostavimo ankete, rezultati se broje 21. svibnja, to će biti konačan rezultat “, odgovorio je Prgomet, dodavši da će rezultati biti više nego dobri.

Stanković se osvrnuo i na turbulentnu karijeru Drage Prgometa, na što mu je kandidat za gradonačelnika kazao da je njegova prednost jasan politički integritet.

>>> OSEBUJNA BIOGRAFIJA IZGLEDNOG HRVATSKOG PREMIJERA Evo tko je zapravo Drago Prgomet!

Odnos sa Zlatkom Hasanbegovićem

Voditelj emisije osvrnuo se i na Zlatka Hasanbegovića, te je Prgometa upitao je li Hasanbegović problem u stranci.

“Ne, nije problem, ali činjenica je da kolegijalnost nalaže da kada izaberete kandidata da stanete iza toga kandidata. Međutim, on nije problem i nemamo strah. Žao mi je što Hasanbegović nije pokazao hrabrost nego se naslikavao s braniteljskim kapama na glavi. Svatko bi trebao iz vlastitog života i aktivnosti iznositi ideje i prijedloge. Ovdje se pokušava nametnuti paradigma domoljublja jedna, dok je ona praktična bila u drugom planu. Mrak Taritaš i Švaljek nisu se slikale s tim kapama, to je razlika između njih”, kazao je Prgomet. Ne zna, kaže Prgomet, koja će sudbina biti za Hasanbegovića niti ga zanima.

Dotaknuli se i kandidatkinje za gradonačelnicu Brunu Esih, za koju Prgomet smatra da je kandidat Tomislava Karamarka i njegove platforme, kojoj je on, kaže, u prošlosti rekao ne. Kazao je samo za Esih da je ona njegova protukandidatkinja.

Planovi za Zagreb

Osvrnuo se i na planove za Zagreb te kazao da bi mu prioritet, ukoliko postane gradonačelnik Zagreba, Dječja bolnica kao kapitalni projekt. Dio Zagrebačkog velesajma smatra dobrim prostorom za taj projekt, a prostor Velesajma, kaže, treba staviti u funkciju jer ne neiskorišten.

“Dječja bolnica, koja mora biti u Novom Zagrebu, uvijek je dobro da bude spojena uz opću bolnicu. Moramo biti pošteni i priznati da sveučilišna bolnica u Blatu nikad neće biti pretvorena u bolnicu. Struktura koja je građena za bolnicu prije 30 godina sada ne odgovara standardima za bolnice, pitanje je koliko je ona očuvana, mislim da od toga neće biti ništa. Projekt nam je i dječji vrtić u Svetoj Klari, nije kapitalan, ali nam je bitan”, komentirao je Prgomet.

Na pitanje o tome što bi Zagreb od Ljubljane i gradova u okruženju preuzeti, Prgomet je rekao da Zagreb u europskom kontekstu ne stoji dobro.

Stanković ga je pitao što bi mijenjao u zagrebačkom proračunu.

“Najveći problem je povlačenje sredstava iz EU. S tim možete napraviti preraspodjele prema kapitalnim projektima”, rekao je Prgomet. Također, govorio je o smanjenju nameta i prireza malim poduzetnicima.

“Ova Vlada je krenula s poreznom reformom gdje se to osjetilo na plaći. Mi smo rekli da ćemo smanjiti prirez na 15 posto do kraja mandata. Svakome kome ostane znat će iskoristiti taj novac”, istaknuo je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.

Razlozi o ulasku u politiku

Kazao je i da nikada nije bježao od politike i pritom odgovorio i na pitanje o razlozima o ulasku u politiku s obzirom da je liječnik i profesor.

“Ne mislim da je politika štetna. Ona ipak usmjerava budućnost i državu i zašto ne biste bili dio toga. Saborski zastupnik više nisam. Ja sam tu odluku donio prije tri tjedna”, rekao je Prgomet.

Stanković je na to pitao zašto se u zdravstvu udvostručio dug.

“Nevjerojatno da se dug u godinu dana mogao uduplati. Činjenica je da je situacija ozbiljna, da se duguje veledrogerijama. Morat će se početi mijenjati stvari u zdravstvu”, kazao je Prgomet.

Kurikularna reforma

Voditelj Stanković podsjetio je Prgometa na njegovu potporu Borisu Jokiću u trenutku kad je zapela kurikularna reforma, kada je Prgomet kazao sljedeće: “HRID podržava nastavak zacrtanog rada Borisa Jokića i protivimo se svakom političkom pritisku na djelatnike uključene u rad na kurikularnoj reformi.”

HDZ nikad nije odustao od toga da se provede kurikularna reforma. Ako nema Jokića, netko to treba preuzeti i voditi. To je nešto što je ključno i što treba napraviti”, odgovorio je Prgomet.

Situacija u Agrokoru

“Vlada se treba apsolutno uplesti. Digla se nepotrebna buka oko toga što se Vlada upliće. Najveća vrijednost ove Vlade je društvena i politička stabilnost. Raste BDP, bolji je rejting, kamate na zajmove su sve bolji, pustiti da se u Hrvatskoj dogodi nešto s firmom koja ima 3 posto BDP-a, bilo bi neodgovorno.

Kad se General Motors tresao, Obama je intervenirao. Ne bi ni Merkel stajala po strani da se trese T-Com i drugi. Mi kad želimo sačuvati stabilnost to ne valja, a kad drugi to rade, to valja. Ne razmišljam o ruskom prodoru, važno je da se sačuvaju radna mjesta i koncern“, rekao je Prgomet.


Komentari