PREŽIVJELI SU COVID, ALI SADA BI MOGLI BITI DOTUČENI Medak: ‘Iskreno više ne znam što država može učiniti’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Osim, što je pao u drugi plan, koronavirus je i značajno oslabio pojavom omikrona, pa je Vlada u četvrtak u skladu s time znatno ublažila mjere borbe protiv pandemije. Ukidanje samoizolacije i testiranje učenika sada je podebljano i odlukom da kafići i ugostiteljski objekti mogu raditi do dva ujutro.

No, s time nije zadovoljan Marin Medak, direktor Rougemarina i nekadašnji čelnik Udruge ugostitelja koji je za Zagreb.info komentirao ove novosti.

“Treba u potpunosti sve mjere ukinuti jer to više nije ona bolest koja je bila u početku. To su bile kratkoročne mjere, nametnute u tom času kad se nije znalo koliko je taj virus opasan. Sada znamo da nije opasan, zna se koliko ljudi umire i ne možemo do kraja života bavite se ovim poslom uz ograničenja”, rekao je Medak za Zagreb.info.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

No, nažalost, iako su ugostitelji kroz koronu nekako, makar prilično teško, uspjeli izgurati, aktualni rat u Ukrajini i sankcije Rusiji, dovode nove probleme, a veliki je upitnik kako će kroz njih proći, ako će proći. Medak je to opisao kao prijelazak iz jednog paradoksa u drugi, dok korona, ističe, praktički više ne postoji.
“Cijene nam rastu i ima situacije da se ne može ni doći do određene robe. Ne može se kupiti brašno, ulje, neka premium mesa koje uvoze Argentina i Urugvaj te cijene idu u nebesa. Ne možemo biti konkurentni na ovaj način i ne možemo postići ništa”, požalio se Medak.

Država ponavlja svoje greške

Podsjetio je i da država sada radi isto što je napravila prije nekoliko godina. Naime, smanjila je PDV na svježe meso, ali Medak ističe kako to pomaže samo kupcu, krajnjem korisniku, te mesarskoj industriji.

“Ali, mesna industrija će podizati cijene zbog sirovina hrane za uzgoj mesa, te to ne pomaže nama”, upozorio je Medak.

Na upit kako država moćže pomoći ugostiteljima, Medak je razmišljao, no nije imao odgovor.
“Iskreno, više ne znam uopće što država može učiniti. Dovedeni smo u nikako zavidnu i vrlo problematičnu situaciju. Uz stalne izmjene cijene nećemo moći još dugo konkurirati na ovim cijenama. Dakle, padati će potražnja i neće biti dovoljno kupaca, pa smo u velikom problemu”, rekao je Medak nimalo optimističan.

Restorani padaju prvi?

Konkretne procjene kada bi ugostitelji mogli propasti nije dao. Napomenuo je kako Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti propisuje 28 tipova ugostiteljskih objekata. Ovisno radi li se o restoranu, kafiću, hotelu ili lancu brze hrane, svatko ima svoje probleme, a u jednadžbi su tu također i različite cijene najma, drukčije plaće radnicima te troškovi dobavljača, čime su svi u specifičnoj situaciji.

“Sigurno je restoranima najgore, jer je najveći porast na sirovinama prehrambenog porijekla dok je porast na pićima tek 5-10% porasta”, ipak je nakraju prosudio Medak, dok pitanje kako će ugositelji proći kroz ovu novu krizu i dalje visi u zraku.


Komentari