Trošite previše goriva i ne znate kako uštedjeti novac? Donosimo rješenje za vaše muke

Pixabay

Iako biste naradije na posao, u kupovinu ili po djecu u školu išli javnim prijevozom, nekada je neizbježno koristiti automobil. Skupi se tu dosta računa za gorivo, a još ako malo više troši u ‘banani’ ste do kraja mjeseca. Neki se posluže i karticama za plaćanje na rate, pa si taj trošak još nekako raspodijele na više mjeseci. Možda vam se čini nemoguće, ali može se uštedjeti na gorivu, a da ne idete na lokaciju pješke ili biciklom.

Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti kako biste osjetili prve efekte uštede na gorivu, piše Novilist.hr.

Redovito održavajte vozilo

Vlasnici novih automobila svoja vozila uglavnom redovito servisiraju jer je to uvjet da bi im vrijedila garancija. No, ako imate starije vozilo koje niste dulje vrijeme servisirali, svakako to učinite, jer je najvažnija sigurnost automobila.

Servis je ulaganje u sigurnost


Prljave svjećice, nečisti zračni filter ili začepljen filter ulja povećavaju potrošnju goriva.

Redovita zamjena ulja utječe na ekonomičnost potrošnje goriva. Trebate ga mijenjati nakon 10.000 do 15.000 kilometara ili najmanje jednom godišnje. Također, važno je i redovito mjeriti njegovu razinu u motoru, pa otprilike na svakom drugom ili trećem točenju benzina na pumpi, izvucite šipku ulja i provjerite je li ono između oznake za minimalnu i maksimalnu količinu ulja. Dotočite ulje ako ga je premalo, ali ne prelazite oznaku za maksimum. Uz promjenu ulja jednom godišnje, uobičajeno se mijenja i filter ulja, a tu je i niz drugih dijelova koje treba kontrolirati nakon određenog broja prijeđenih kilometara.

Kod novih modela automobila serviseri savjetuju da točite kvalitetna premium goriva, a to su primjerice Inin Eurosuper 95 Class Plus ili Eurosuper 100 Class Plus, jer će tako motor dulje trajati, a servis biti rutinski.

Jednom godišnje provjerite »geometriju« podvozja

Često penjanje preko rubnika značajno narušava geometriju podvozja pa tako i automobila u cijelosti. Posljedica je nejednako trošenje pneumatike, smanjenje sigurnosti, i dakako povećana potrošnja goriva. Kontrola je poželjna jednom godišnje.

Provjerite ispušni sustav

Kako ćete znati da nešto nije u redu s ispušnim sustavom? Upozorit će vas zvuk na to, a to se događa zbog velike izloženosti prometnici. Njegova neispravnost također utječe na povećanje potrošnje goriva i smanjenje snage motora.

Popravite oštećene dijelove karoserije

Dizajneri automobila strogo moraju voditi računa o aerodinamici jer njeno narušavanje izravno utječe na potrošnju goriva, kao i otpala ratkapa. Stoga svako oštećenja karoserije valja popraviti jer izaziva i veću potrošnju goriva, i naravno, ružno izgleda.

Promijenite istrošene gume i redovito provjeravajte tlak u gumama

Promijenite gume kad se istroše, a to treba učiniti otprilike svake četiri godine. Istrošene gume znače dulji zaustavni put i veliku opasnost za sigurnost u vožnji. Isto tako, povećavaju svakodnevnu potrošnju goriva, baš kao i prenizak tlak u gumi. Redovito provjeravajte tlak u gumama sukladno uputi proizvođača, otprilike nakon svaka dva ili tri odlaska na Ininu benzinsku postaju, a svakako to učinite prije većih putovanja.

Posto je i gume koje štede gorivo. Prilikom kupnje guma, obratite pažnju na informacije proizvođača. Gume su prema uštedi goriva razvrstane u 7 klasa, od A koje najviše štede gorivo, do G koje najmanje štede.

 

Komentari

loading...