Previranja u zagrebačkom HDZ – u: Kome smeta Hasanbegović i tko opstruira vladajuće

Ivan Klindić

Zaiskrilo je sinoć na 7. sjednici Gradske skupštine među vladajućim partnerima. Ništa novo, mogli bismo zaključiti prisjetimo li se prethodne sjednice i točke o uklanjanju biste Ive Lole Ribara, na inicijativu Neovisnih za Hrvatsku.

Podsjetimo, HDZ je danima najavljivao suzdržanost po pitanju ove točke, pokušavši uvjeriti javnost kako oni ne žele sudjeloati u ideološkim ratovima.Međutim, nakon što je stigao amandman Milana Bandića, HDZ – ovci su promijenili ploču pa su ustvrdili kako im je točka u novom obliku prihvatljiva te će je kao takvu podržati.

Ipak, u zadnjem trenutku, odnosno u trenutku izglasavanja, HDZ – ovci su izveli Kopernikanski obrat i srušili kvorum pa je sjednica prekinuta, a sudbina biste Ive Lole Ribara ostala je nepoznata. Na nastavku ove sjednice Klub HDZ – ovih zastupnika na koncu je ostao suzdržan.

Još se tada u političkim kuolarima počelo šuškati kako su narušeni odnosi između HDZ – ovaca i Neovisnih za Hrvatsku. Čak niti najupućeniji nisu mogli shvatiti ovaj HDZ – ov potez pa se tako špekuliralo da bi on mogao biti svojevrsna opomena Milanu Bandiću i Zlatku Hasanbegoviću.

No, kako doznajemo, ovakvo ponašanje zagrebačkog HDZ -a u Gradskoj skupštini plod je previranja unutar same zagrebačke organizacije, a kao ključni problem ističe se Drago Prgomet.

Izvor blizak Prgometu, pak, tvrdi kako su odnosi između partnera – HDZ – a i Neovisnih za Hrvatsku – prilično loši, no s njim se ne slažu i druge kolege iz Kluba zastupnika.

“Prgomet ima neriješenih računa sa Zlatkom Hasanbegovićem, to su neke stvari koje se vuku još iz prošlosti”, otkriva nam izvor unutar gradske organizacije ove stranke dodajući kako oni imaju jako dobar odnos s Hasanbegovićem i Neovisnima za Hrvatsku.

Ne uživa ničiju naklonost

Inače, Drago Prgomet slovi kao najvjerojatnija Mikulićeva zamjena na mjestu predsjednika Gradske skupštine. Kako se već pisalo u medijima, Andrija Mikulić trebao bi dati ostavku na ovu funkciju te otići na čelnu poziciju Državnog inspektorata koji se tek treba osnovati. No, HDZ – ovci ne znaju kada bi se ova priča trebala izrealizirati.

Unatoč tome, Prgomet je svoj saborski mandat već zamrznuo, željno iščekujući poziciju kojoj se nadao i nakon lokalnih izbora, odnosno tijekom pregovora s Milanom Bandićem. Ipak, čini se da njegovom izboru na mjesto predsjednika Gradske skupštine nisu naklonjene i njegove kolege iz Kluba.

Tome se nije za čuditi, uzmemo li u obzir činjenicu da je Drago Prgomet čovjek od povjerenja Andreja Plenkovića koji ga je i gurnuo na lokalne izbore u nadi da će pročistiti gradsku organizaciju od kadrova Milijana Brkića, čiji je ona teren.

Prgomet se pokazao kao pogrešan izbor jer, osim što je doživio fijasko na lokalnim izborima – kao kandidata za gradonačelnika u glasovima ga je “prešišala” Bruna Esih – Drago Prgomet nije na najboljem glasu u političkim krugovima te ne uživa naklonost stranačkih kolega.

A po svemu sudeći, ne uživa više niti naklonost premijera Plenkovića čija situacija je također nezavidna u ovom trenutku. Naime, dok Plenkoviću o glavi radi desna struja unutar HDZ – a, Drago Prgomet izvodi cirkus u Gradskoj skupštini.

Čovjek koji rijetko kad izlazi za govornicu, a još rjeđe izaziva reakcije javnosti, sinoć je napravio show na raspravi o  Prijedlogu zaključka o objavi Poziva za iskazivanje interesa radi kupnje nekretnine za smještaj teško bolesnih i umirućih osoba na području Grada Zagreba.

Zbog čega je ova točka bila tako važna Dragi Prgometu, postavlja se pitanje. Doduše, on je liječnik, no izazvao je sumnje među oporbenima zastupnicima.

Čeka ga politička smrt?

Kako se moglo čuti u njihovim redovima, u igri su bili Prgometovi interesi. U ovoj točki se radilo o prijedlogu kupnje nekretnine za smještaj teško bolesnih i umirućih osoba na području  gradske četvrti Podsused – Vrapče, a prema šuškanju u redovima oporbe, Drago Prgomet je namjeravao “progurati” zemljište svog brata u ovom projektu.

Uhvatila ga je velika nervoza, govore nam zastupnici, jer su svi shvatili o čemu je ovdje riječ. Prgomet je opstruirao i zahtjev Neovisnih za Hrvatsku da se u točku dnevnog reda o outsourcingu odvodnje atmosferskih voda uvrsti amandman kojim bi ugovor s privatnom tvrtkom bilo moguće raskinuti već nakon 2 godine, umjesto nakon navedene 4 godine, kako je stajalo u Prijedlogu. S obzirom da je Prgomet bio protiv amandmana, Neovisni za Hrvatsku su bili suzdržani po pitanju ove točke zbog čega ista nije prošla na sjednici.

Prema našim saznanjima, Plenkovića je poprilično razljutio Prgometov performans zbog čega mu je “očitao bukvicu”. Prema svemu sudeći, sve ovo bi Prgometa moglo skupo koštati.

Svjestan je i on da prijevremeni parlamentarni izbori nisu nerealni – saborski mandat mu je zamrznut, mjesto predsjednika Skupštine je pod upitnikom, ne uživa naklonost stranačkih kolega stoga je njegova politička smrt prilično izgledna.

S druge strane, niti Mikulićeva nova funkcija nije riješena, no aktualnom predsjedniku Gradske skupštine čak bi i odgovaralo da zadrži svoju sadašnju poziciju, čemu se nadaju i gradski HDZ – ovci.

Sudeći po trenutnim događanjima u vladajućoj stranici, čeka nas zanimljivo političko proljeće.

 


Komentari