VELIKA AKCIJA! Na pregled madeža došlo 314 Zagrepčana, tumor otkriven kod dosta njih – budite i vi na oprezu

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

S ciljem osvještavanja građana o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu, Grad Zagreb je od 7. do 11. lipnja provodio 14. akciju “Djeluj sada!” u suradnji s velikim brojem zdravstvenih ustanova i udruga.

Naime, na besplatni je pregled madeža u prostorijama Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože “Zdravi pod suncem”, došlo 314 Zagrepčana te je otkriveno ukupno 38 tumora, što ukazuje na nužnost preventivnih pregleda i značajnost ovog projekta.

Među 38 tumora, otkriveno je sedam suspektnih melanoma koji će ubrzo biti i operirani u KBC-u Sestre milosrdnice, a otkriveno je i 29 bazocelularnih karcinoma, dva planocelularna karcinoma i 57 aktiničkih keratoza.

Podsjećamo da je “Djeluj sada!” jedna od najposjećenijih javnozdravstvenih akcija, na kojoj se u jednom danu inače pregleda oko 1200 Zagrepčana. No, ove su godine besplatni pregledi organizirani sukladno epidemiološkim uvjetima, pa su svi termini popunjeni već u prvom danu njihove objave.

U priopćenju iz Grada navode da Zagreb kontinuirano radi na edukaciji građana o načinima i važnosti prevencije te važnosti odlaska na redovite godišnje preventivne preglede zbog činjenice da 80 posto UV zračenja, koje kasnije djeluje na nastanak zloćudnih tumora kože, primamo u ranoj životnoj dobi.

 

 

 

 


Komentari