UNUTARSTRANAČKA PREVIRANJA Zagrebački HDZ razočarao, zvučna imena izbačena s lista?

Facebook

Kriteriji su prema svemu sudeći bili najčešće – proguraj sebe i svoje na listu što bi stranku, svjesni su Karamarko i Brkić, moglo jako skupo stajati. 

Iako je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na Srednišnjem odboru stranku upozorio svoje stranačke kolege kako će smanjivati ministarske i saborske plaće te da smanje doživljaje vezane za slaganje izbornih lista, čini se kako su ambicije pojedinica iznad svega. Naime, prema pisanju Večernjeg lista u vrhu HDZ-a navodno i nisu baš zadovoljni prijedlozima kandidata za listu koje je “teren” dostavio središnjici, kao ni pojedinim koordinatorima. Kriteriji su prema svemu sudeći bili najčešće – proguraj sebe i svoje na listu što bi stranku, svjesni su Karamarko i Brkić, moglo jako skupo stajati.

Osim toga, sudeći prema konačnom redoslijedu kandidata na listama vidljivo je kako su pojedini HDZ-ovci svjesni svoje anonimnosti i neprepoznatljivosti pa su isti, u strahu od gubitka saborske ili ministarske stolice s HDZ-ove liste za Grad Zagreb, točnije I. izbornu jedinicu odlučili izostaviti neka od imena koje uživaju određenu podršku javnosti.

Ova situacija posebno je vidiljiva u zagrebačkom HDZ-u gdje zastupnike poput Domagoja Ivana Miloševića, Jasena Mesića i Davorina Mlakara ova gradska organizija HDZ ili nije predložila za listu ili ih je pak stavila na neizgledna mjesta za prolaz.

Iz vrha stranke su poručili kako se trebalo voditi računa o struci jer primjerice, Milošević je dobar kad treba raditi na gospodarskom programu, nastupati po televizijama, davati izjave, a nitko od kolega ga nije kandidirao. S druge strane, Jasen Mesić kao bivši ministar kulture, ali i Mikulićev prethodnik na čelu zagrebačkog HDZ-a, sigurno je jedno od imena koji bi glasači prepoznali i koji je ne zaboravimo, također svojevremeno bio kandidat za gradonačelnika grada Zagreba. Davorin Mlakar kao saborski zastupnik HDZ-a javnosti je postao prepoznatljiv pogotovo u posljednje vrijeme i to upravo zbog kritika na račun premijera Milanovića.


Ove kritike išle su upravo na račun šefa zagrebačkog HDZ-a Andriju Mikulića koji je ujedno i jedan od potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine. Po stranačkim kuloarima govori se kako Mikulić nikada nije uživao Karamarkovu potporu te kako je riječ o ”čovjeku Milijana Brkića” pa je očito kako su kritike na račun zagrebačkih lista došle upravo od samog šefa HDZ-a koji je, nemalo puta, Mikuliću oprostio političke igre i kalkulacije.

Naime, upravo se Mikulićevo ime spominje u priči oko pokušaja micanja HSLS-ova Darinka Kosora s mjesta predsjednika zagrebačke Gradske skupštine i to u tajnom paktu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Kako ga Mikulićeva igra ne bi stajala koalicijskog partnera, Karamarko na vrijeme zaustavlja Kosorov pad te u jednom trenutku planira smijeniti Mikulića s mjesta predsjednika GO HDZ-a Grada Zagreba. Međutim, Mikulićev politički kraj zaustavlja činjenica kako stranci u tom trenutku nisu odgovarale velike smjene i promjene, ali i činjenica kako se ”iza” Mikulića nalazi upravo glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić.

S druge strane, ono što mu se ne može zamjeriti i što mu se mora priznati – nakon dugo vremena, HDZ na području metropole ponovo se aktivirao i oživio, a članstvo je konačno motivirano za izlazak na izbore što dokazuju i rezultati s posljednjih lokalnih izbora gdje su pojedine gradske četvrti koje inače tradicionalno pripadaju SDP-u, pale u ruke Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Zato ni ne čudi kako je osim na spomenutom  Središnjem odboru, Mikulić i pohvaljen upravo zbog toga što je zagrebački HDZ potpuno i kvalitetno odradio posao oko imenovanja koordinatora za svako biračko mjesto, a u Zagrebu ih je najviše – 604.

Podsjetimo, kao nositelj liste I. izborne jedinice bi trebao biti aktualni potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, dok će se Mikulić naći kao nositelj liste u II. izbornoj jedinici.

Komentari

loading...
-->