PREVARANTICA I LAŽLJIVICA! Zagrepčanka Tea pokušala skupiti jeftine bodove na djeci kojoj treba pomoć logopeda

Foto: Screenshot Facebook/Ilustracija: Pixabay

Zagrepčanka Tea T. (28) raznježila je javnost najavom da otvara besplatni logopedski kabinet za djecu s područja Banije. Putem brojnih medija uputila je apel za pomoć i tražila 30 tisuća eura za nabavku opreme. Međutim, oglasili su se njezini bivši suradnici, koji su priču o volonterki dobrog srca proglasili velikom laži.

Tea je početkom veljače pokrenula crowdfunding kampanju kako bi prikupila sredstva za otvaranje logopedskog kabineta za djecu s područja pogođenih potresom. Rekla je da je bila potresena onime što je vidjela za vrijeme volontiranja u Petrinji te joj se rodila ideja o osnivanju kabineta koji bi djeci i roditeljima pomagao besplatno.

Sa svojom srcedrapajućom pričom javila se i nama te nam se predstavila kao Tea koja “voli ljude, žute kiki bombone, zelene dinosauruse, lego kocke, iskrenost i neobičnost, a ne volim ljude bez emocija, onaj osjećaj kad se lupiš u lakat, sladoled od čokolade i sustav u kojem su djeca s teskoćama nakon svih papira ostavljena bez terapija i dijagnoza u redovima za čekanje po 3 godine”.  Tvrdila je u e-mailu koji nam je poslala kako otvara logopedski kabinet koji bi minimalno jednom mjesečno omogućio djeci i njihovim obiteljima slabijeg financijskog stanja pro bono dijagnostiku i savjetovanje.

“Otišla sam pomoći i tamo sam saznala za oca koji ima dijete s autizmom koje ne želi ući u poklonjenu kućicu jer mu ta promjena predstavlja veliki problem u rutini. Tu se onda skupilo još 10 obitelji. A kako sam paralelno radila u vrtiću, nisam mogla sve to stići. Osim toga, u to sam doba imala i neke osobne razloge radi kojih nisam mogla naći toliko vremena. Razgovarala sam s ravnateljicom jer su me svi ti roditelji potaknuli da dam otkaz i posvetim se kabinetu”, ispričala je tada Tea za Dnevnik.hr.

Međutim, Jutarnji list je doznao da je nadležni za to područje nikada nisu vidjeli da volontira u Petrinji. Bila je to samo jedna u nizu laži djevojke koja se predstavila kao humanitarka velikog srca.

U jednom od svojih posljednjih apela za pomoć rekla je da se javlja iz bolničkog kreveta nakon što je teško bolesnoj nepoznatoj djevojčici donirala koštanu srž. Međutim, Jutarnji je doznao da njezino ime nije navedeno u Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Na Teinom Facebook profilu navedeno je da volontira u Domu za starije i nemoćne Maksimir, ali Jutarnji je provjerom ustvrdio da nitko pod tim imenom nikada nije volontirao za njih.

Tea je najavila da će zakupiti prostor za logopedski kabinet u Botincu, kako bi bila blizu pogođenim obiteljima koje su većinom premještene tamo nakon potresa. Zahvalila se ravnateljima osnovnih škola u Botincu i Svetoj Klari na suradnji, ali oni su poručili da s njom nemaju nikakav dogovor.

Teini javni nastupi privukli su pozornost nekih kolega logopeda koji su sve prijavili Hrvatskom logopedskom društvu, tražeći da se prevarantica prijavi Sudu časti logopedskog društva. “Osim što čini kazneno djelo prevare, Tea T. blati logopedsku struku tražeći donacije”, naveli su.

Budući da je Tea T. članica Hrvatskog logopedskog društva, tijela Hrvatskog logopedskog društva poduzet će sve potrebne korake i radnje kako bi se poslala odgovarajuća poruka kolegici“, poručila je Draženka Blaži, predsjednica Hrvatskog logopedskog društva koja je i sama imala negativnih iskustava s Teom.

Prije dvije godine Tea je lagala da surađuje s s Blaži i njezinim logopedskim centrom, na što se njezina bivša profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i pismeno očitovala. Također, osvrnula se i na situaciju iz Teinih studentskih dana, kada ju je prijavila prodekanu za nastavu.

“Postoji dopis kojim sam obavijestila prodekanicu za nastavu Martinu Ferić o nečasnim radnjama Tee T. na Rehabilitacijskom fakultetu o kojima sam doznala na temelju usmenog javljanja studentica. Kod tajnice dekana u rokovniku postoji zapis s datumom kada su se studentice javile meni, bilo je to u svibnju 2013. godine. Moj je usmeni prijedlog bio da se pokrene stegovni postupak i nju sankcionira. Prodekanica je smatrala da joj trebamo dati drugu priliku jer je još mlada. Mi smo tada obavili jedan zajednički razgovor kada smo joj rekli da to nije prihvatljivo ponašanje, da se za to leti s fakulteta i da se više ne smije dogoditi. Studenti je nisu tužili i stali smo na tome”, ispričala je Blaži Jutarnjem listu.

Jutarnji je također doznao da je Tea T. fotokopirala testove Udruge roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju Anđeli, te ih prodavala u zatvorenoj logopedskoj grupi na Facebooku, što je strogo zabranjeno.

“Nužno je donošenje zakona o logopedskoj djelatnosti i osnivanja Logopedske komore radi zaštite naši krajnjih korisnika i onemogućavanja da bilo moralno nepodobne, bilo stručno nekompetentne osobe ne provode logopedsku djelatnost”, zaključuje Blaži.


Komentari