PRETUKLI SU GA IZ PUKE DOSADE: Htio je biti novinar i pisati o glazbi, od njegovog sna dijelila ga je tek matura

Luka Ritz , Foto: privatna arhiva

“Znala sam da Luka dolazi u pol 2 tim busom, da dođe u neko relativno pristojno doba doma. Uvijek bih čula taj, taj zvuk, jer je tu busna stanica. I onda bi se digla iz kreveta, on bi se popeo na taj podest ispred naše zgrade, ja bi bila na prozoru i onda bi on meni mahao, a ja bi njemu mahala. Tu večer nažalost nije zakasnio na taj autobus. Ja sam se tisuću puta pitala zakaj nije zakasnio, ja bi autom došla po njega. Došao je na vrijeme i čekao je taj autobus u stvari. Taj zvuk me izluđuje. Čuju se kočnice, pa stane, ljudi izlaze, pa čeka, čuješ motore, a njega ustvari nema”, (dokumentarni film Oblak, redatelj Miroslav Sikavica), ispričala je Suzana Ritz, o kobnoj noći 1. lipnja kada je pretučen Luka Ritz, zagrebački maturant čiji je život naprasno prekinut na Mostu slobode.

Luka Ritz, 18-godišnji maturant Grafičke škole, pretučen je na Mostu slobode 1. lipnja. Dvojica mladića došla su do Luke i njegovog prijatelja tražiti cigarete i novac. Nakon toga, kako su ispričali zagrebačkoj policiji, napali su Luku, bez povoda, koji je sjedio na rubu pločnika čekajući autobus. Pao je na cestu, ali to nije spriječilo trećeg mladića da ga počne udarati. Luka je uspio ustati i pokušao je pobjeći, a tada ga je treći mladić srušio na pod da bi ga zajedno sa mladićem s početka priče nastavio tući. Luku su vukli za majicu i rukama, onako usput, tukli po potiljku. Tako su ispričali sucu, nije bilo u pitanju “cipelarenje”, već nasumični udarci trojice mladića koji su se već dali u bijeg, ostavivši Luku na pločniku.

“Sjedili smo ovdje, ovak negdje na toj poziciji. Svakog nešto grize od te večeri, zašto smo postupili tako kako smo postupili, ja sam zvao na te Trnjanske kresove da dođemo, možda se sve to ne bi desilo da nisam forsirao da idemo na Psihomodo pop ovdje. Otkad se to dogodilo nisam bio na tom mjestu, ni tu na nasipu, ni tamo na stanici, izbjegavao sam cijeli ovaj dio grada. Kad autom prelazim most, sjetim se svaki put, ali uglavnom sam izbjegavao sva ta mjesta koja me podsjećaju na to“, (dokumentarni film Oblak, redatelj Miroslav Sikavica), rekao je Lukin prijatelj Jura, koji se bio te kobne noći s njim.

Srušio se u kupaonici

Luka je primljen u bolnicu iste noći s krvarenjem mekih moždanih ovojnica, poremećajem svijesti, potresom mozga, opijen. Tri dana nakon toga pušten je na kućnu njegu. Preminuo je 12. lipnja oko 11 sati, nakon što se večer prije srušio u kupaonici obiteljskog stana.

Luka Ritz, foto: Privatna arhiva

Pretučen je iz puke dosade, ispričala su trojica mladića koji su u to vrijeme imali 15, 17 i 19 godina. Na suđenju su rekli da se ne osjećaju krivima. Nakon što su im dosuđene kazne od godine dana maloljetničkog zatvora (R.L.), upućivanja u odgojni zavod i mjere nadzora (M.K.) i obustave postupka protiv J.J. jer mu je zbog drugog postupka već određena najviša kazna u odgojnom zavodu, oni su slobodni ljudi, pod nadzorom države.

Nagrada nazvana po njemu

Luka je htio biti novinar i pisati o glazbi, a od njegovog sna dijelila ga je tek matura. No, njegov život živi u drugima jer Luka je sa 17 godina odlučio biti donor organa, a njegovo tijelo spasilo je devet života.

Transparent povodom akcije Lukinih prijatelja, Foto: Boris Arbanas / CROPIX

Krajem rujna 2008. godine tadašnji ministar obrazovanja donio je odluku o utemeljenju Godišnje nagrade “Luka Ritz” te je objavljen prvi javni poziv svim školama i učeničkim domovima u Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu Godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Od tada svake godine sve osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove u Hrvatskoj mogu predložiti učenice i učenike koji promiču toleranciju te humano i nenasilno ponašanje. Nagrada se, u pravilu, dodjeljuje 12. lipnja, na dan Lukine smrti. Osnovan je i Centar “Luka Ritz”, ustanova socijalne skrbi kojoj je osnivač Grad Zagreb, a s radom je započela 2017. godine. Nastala je iz potrebe za sustavnom, sveobuhvatnom skrbi o djeci i mladima u riziku i djeci s razvijenim problemima u ponašanju.

Komentari