PRESLAGIVANJA UOČI LOKALNIH IZBORA: Bernardiću i Bandiću se ‘zabija nož u leđa’, a podrška Mrak Taritaš raste

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Prvi udarac novom stranačkom šefu.

Radostan i sretan bio je Bernardić u subotu navečer jer je pobjedio SDP, kako je izjavio. Međutim, radost i sreća vrlo brzo su se pretvorili u hladan tuš i to prilikom prvog Bernardićevog političkog poteza, kao novog predsjednika stranke. Naime, Bernardić je u ponedjeljak, 28. studenog, obavio prvi međustranački sastanak sa predsjednikom HSU-a Silvanom Hreljom.

Hrelja i Bernardić razgovarali su o daljnjoj suradnjih ovih dvaju stranaka uoči predstojećih lokalnih izbora. Bernardić je u ovaj sastanak polagao velike nade, no suočio se s poražavajućim vijestima. Kako doznajemo od izvora unutar ove stranke, Hrelja je najavio kako HSU, na razini Grada Zagreba, izlazi iz većine koju ima s Bandićem i HDZ-om u Gradskoj skupštini u četvrtak, kada je i prvo čitanje proračuna za 2017. godinu.

Hrelja očekuje da će dva od tri njegova zastupnika ostati vjerna HSU-u i njihovoj odluci, dok će se treći zastupnik, Grgo Jelinić “prikloniti” Milanu Bandiću. Ukoliko se obistine Hreljina predviđanja Milanu Bandiću će za izglasavanje proračuna biti potrebna ruka jednog od dvojice HSS-ovaca.

“Mi smo Milana Bandića podržavali tri i pol godine. I sad nakon toliko vremena mi bi po Hreljinom trebali otkazati podršku i proračunu i Bandiću, još ovih par mjeseci koliko je ostalo od mandata. Po meni to nije u redu jednostavno. Ako smo do sad podržavali, zašto ne bismo i ovih par mjeseci, tako sam objasnio i Hrelji. I ja ostajem pri tome, kako sam do sad glasao, tako ću i ovih idućih par mjeseci.”, potvrđuje nam ove navode gradski zastupnik HSU-a, Grgo Jelinić.

Međutim, Bernardiću je “pao mrak na oči” kada je Hrelja najavio da njegovi zastupnici pregovaraju o ponudi za stvaranje zajedničkog kluba s HNS-om, koji ima dva zastupnika u gradskoj Skupštini.

Okreću se leđa Bandiću, ali i “Beri”

Istina je da s kolegama iz HSU-a već neko vrijeme razgovaramo o suradnji u Gradskoj Skupštini, pa tako i da osnujemo zajednički Klub zastupnika. U svakom slučaju suradnja naše dvije stranke, koje imaju i zajednički klub zastupnika u Hrvatskom saboru je dobra i kvalitetna, nakon predstojeće rasprave o gradskom proračunu odlučit ćemo kakav model suradnje je najbolji.”, kazao nam je HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak.

Ukoliko doista dođe do ove suradnje, HSU jasno daje do znanja da će podržati i kandidaturu Mrak Taritaš, o čemu imaju saznanja i unutar samog HNS-a, kako doznajemo. Mrak Taritaš i trenutno slovi kao najveća prijetnja Milanu Bandiću.

“Mi imamo u Saboru s HSU-om zajednički klub i logično bi bilo da ga imamo i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini koja je drugi najveći parlament u državi. No, za to zastupnici HSU-a moraju prvo jasno pokazati da su protiv proračuna i da ne podržavaju gradonačelnika. Nakon proračuna vjerujemo da ćemo stvoriti zajednički klub i da će HSU podržati Anku Mrak Taritaš. Svaka podrška je dobro došla, ali prvenstveno je potrebno stvoriti jednu nadstranačku platformu za Zagreb koju će podržati i udruge civilnog društva, sindikati, znanstvena zajednica, poduzetnici i prije svega građani.”, objasnio nam je izvor unutar HNS-a, dobro upućen u unutarstranačka događanja.

Iza SDP-a sastanak je s manjim koalicijskim partnerima, a taj sastanak trebao je dati vjetar u leđa novoizabranom predsjedniku. No, čini se kako je Bernardić već sada startao s bolnim udarcem te da, ukoliko nastavi forsirati vlastitu kandidaturu ili bilo kojeg drugog kandidata iz svojih redova, pozitivnije ishode neće moći očekivati niti idućih dana.

Sudeći prema ovim preslagivanjima, u političkim krugovima je očigledno da Bernardić nema nikakve šanse na predstojećim izborima. Međutim, Bernardićev ego ( ili neki, puno dublji razlog?!) trenutno stvara veliki problem.

Davor Bernardić na naše se pozive nije javljao te, kako su nam rekli, nije dostupan za komentare jer ga čeka drugi krug sastanaka s koalicijskim partnerima.

>>>SDP SRLJA U PROPAST: ‘Bero’ ne odustaje od gradonačelničke fotelje, pitate li se zbog čega?


Komentari