Preseljen i posljednji, najveći izložak: Golema psina privremeno napustila Prirodoslovni muzej tijekom ambiciozne obnove

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

Preseljenje izložaka koje je potrebno kako bi se završila obnova Hrvatskog  prirodoslovnog muzeja, u srijedu je završilo micanjem posljednjeg, ali i najvećeg izložaka tog muzeja na zagrebačkom Gornjem gradu.

Nakon gotovo 88 godina, svoj privremeni dom na zagrebačkom velesajmu pronašla je i Golema psina, na latinskom znana kao Cetorhinus maximus.

Oprezno osiguran i dizalicom premješten, pothvat sigurnog seljenja važnog člana muzejske kolekcije, nije bio nimalo lagan posao.

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

Impresivni primjerak ove lijepe, ali i pomalo zastrašujuće životinje, ulovljen je u Jadranu 1934. godine.

Riječ je o drugoj najvećoj vrsti ribe nakon kitopsine, a u trenutku ulova blizu Kraljevice bio je težak preko dvije tone i duži od osam metara.

Iako strašna, za čovjeka je bezopasna, pošto se hrani planktonima koje filtrira iz vode preko pet velikih skržnih lukova koji pri intenzivnom hranjenju mogu filtrirati gotovo 1800 tona morske vode u 60 minuta.

U postavu muzeja završio je zalaganjem tadašnjeg ravnatelja Krunoslava Babića.

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

“Prepariranje je izveo poznati muzejski preparator Pavao Allinger. Tijekom preparacije dva dana je odvajao i čistio kožu koja je sama težila oko 800 kg, dok je jetra težila impozantnih 250 kg”, navode iz hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Goleme psine u prosjeku narastu od 3 do 12 metara, te plivaju u grupama od 12 do 15 jedinki.

“Golema psina s vremenom je postala ikona te svojevrsni zaštitni znak našeg muzeja pa nam je njezina sigurnost i zaštita od posebne važnosti. Muzej se trenutno nalazi u fazi najveće obnove u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov”, rekla je prof. dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.


Komentari