PREPUN DJEČJI DOM U NAZOROVOJ! Ravnateljica apelira: Mladi udomitelji, javite se

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Dječji dom Zagreb u Nazorovoj ulici premašio je predviđene kapacitete zbog čega se smanjuje kvaliteta skrbi. Rekla je to večeras u Dnevniku HTV-a ravnateljica doma Jasna Ćurković Kelava.

“Kada je riječ o domovima za nezbrinutu djecu, u Hrvatskoj postoje standardi koji bi se trebali poštivati. Na primjer, jedna osoba može brinuti za pet-šest male djece u skupini, ali se ne bi trebala brinuti o osmero ili devetero djece. Mi smatramo da je ovo jedno privremeno stanje, dok se ne dogodi nekakav bum udomitelja, a nadamo se da će se dogoditi”, ispričala je Ćurković Kelava za Dnevnik HTV-a.
Poziv mladim udomiteljima da se jave

Trenutno u Hrvatskoj ima 1227 udomitelja, a broj djece u udomiteljskim obiteljima je 1923. Broj udomitelja djece nije se povećao pa Ćurković Kelava kaže kako su krenuli u kampanju za povećanje broja udomitelja. Istaknula je kako je povećana udomiteljska naknada, kao i naknada opskrbnine za dijete.

“Ne treba mijenjati samo Zakon o udomiteljstvu, treba mijenjati Zakon o rodiljnim naknadama”, govori ravnateljica doma.

Ove godine je posvojeno 170 djece, ali iz obitelji je izdvojeno 390 djece. Ćurković Kelava je u Dnevniku pozvala da se jave novi, mladi udomitelji.

“Udomiteljstvo je lijep i human način”, poručila je.


Komentari