Prepucavanja Bandića i Kosora oko ostavke i debate o financijskoj raspodjeli proračuna OBILJEŽILE SKUPŠTINU

Facebook/Milan Bandić

Gradonačelnik Milan Bandić reblansom gradskog proračuna želi povećanje od 250 milijuna kuna. Tako bi proračun “otežao” na 7,1 milijardu kuna.

Čini se kako njegovi kolege nisu baš blagonakloni prema povećanju proračuna. Protiv povećanja bilo je 22 zastupnika dok je za povećanje bilo njih 18. Ukoliko do kraja godine ne dođe do “podizanja ruke” većeg broja zastupnika, biti će uvedeni privremenim proračunima koji će trajati po 45 dana.

Jučerašnja sjednica skupštine bila je poprilično živopisna

“Neće se ništa srušit’ ni dogodit’ ako ne usvojimo rebalans. Hvala Bogu postoji članak 43. Zakona o proračunu prema kojem trebamo pristupiti privremenim mjerama za uravnoteženje proračuna, što gradonačelnik mora napraviti u 45 dana, nakon čega opet slijedi sjednica Skupštine”, objasnio je pročelnik za financije Slavko Kojić.

Čelni čovjek gradskog HDZ-a Andrija Mikulić kazao je da im se na nos pokušava natrljati da je HDZ protiv subvencioniranja udžbenika za srednjoškolce, što nije istina. Nadodao je kako oni nemaju ništa protivto ali po cenzusu. Još je naglasio kako nemaju ništa protiv fontana: “I tko je rekao da smo protiv fontana? Samo je pitanje vremena”, naglasio je Mikulić.

I Zoran Pilipić (HDZ) je optužio Bandića da ih želi potkupiti te da vrijeđa intelekt zastupnika HDZ-a , pa ga je prozvao za gradnju fontana. ” Sitnim prebacivanjem novca s fontana na izgradnju Trga Franje Tuđmana pokušali ste potkupiti zastupnike HDZ-a. Na stranu što vrijeđate naš integritet, ali vi vrijeđate dignitet Franje Tuđmana. Vi mislite da ćemo mi za taj sitniš od par milijuna kleknuti pred vas. Čemu sad gradnja fontana? To je demagogija i politikantstvo“, rekao je je Pilipčić.

“Udžbenici nisu besplatni, koštaju 61 milijun kuna koje će platiti građani. Zašto se ti novci ne potroše na produženi boravak djece u školama ili besplatni prijevoz učenika”, kazao je HNS-ov Tomislav Stojak.

U završnoj riječi Bandić je “očitao bukvicu” Sandri Švaljek, Darinku Kosoru, Andriji Mikuliću i Zoranu Piličiću. Nije mu pasalo što se tijekom rasprave spomenulo da je rebalans neozbiljan, smiješan, neodgovoran i opasan.

Od svih navedenih najviše se obrušio na Kosora od kojeg je zatražio da odstupi s mjesta predsjednika Skupštine jer “ne može lokalno koalirati s Bandićem, a nacionalno s HDZ-om” te ga pozvao da sam izađe na neposredne izbore, a ne da se uvijek skriva iza drugih, spominjući Vladimira Ferdeljija.

“Dajte se odlučite, ne može se tako. Nije vaša fotelja bogomdana. Rijetko tko je s pet zastupnika bio predsjednik Skupštine. Ne možete sjediti na dva stolca – poručio je Bandić Kosoru. Kosor mu je odgovorio da će dati ostavku ako će gradonačelnik dati svoju pa da se ide na nove izbore za sve.

Sadašnja zastupnica Švaljek: “S ponosom nosim krivicu za proračun”

 Bivša zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, koja je ujedno i kreatorica proračuna, rekla je kako je pogodna situacija za rebalans proračuna, no naniže, a ne naviše.

“Čujem da sam kriva za proračun i da sam kriva za izbor profesionalne uprave Holdinga preko natječaja. S ponosom nosim krivicu. Danas bih donijela drugačiji proračun, rashodi bi bili puno niži”, naglasila je trenutna zastupnica. Ndodala je i kako se protivi “besplatnim” udžbenicima jer drži da treba stremiti drugim razvojnim projektima kao što je obnova fasada u Donjem gradu.


Komentari