Prepisivali maturu iz matematike: 18 zagrebačkih gimnazijalaca ponovo pristupili ispitu

Prepisivali maturu iz matematike

Danas su objavljeni rezultati državne mature iz matematike, a bez ocjena završit će čak 18 zagrebačkih gimnazijalca za koje je utvrđeno da su prepisivali maturu iz matematike. Ispostavilo se da je riječ o istim onim učenicima koji su prethodno prepisivali ispite iz Hrvatskog jezika, no NCVVO nije otkrio o kojoj se točno školskoj ustanovi radi.

“Kod pristupnika kod kojih je uočena podudarnost u eseju iz hrvatskog jezika, i koji su u ponovljenom eseju 6. srpnja 2020. imali zadatak usporediti pjesmu 1909. A.G. Matoša i ulomak iz putopisa Oko Lobora, uočene su i nepravilnosti i u ispitu iz matematike A i B razine. Pregledom ispita matematike tijekom postupka vrednovanja utvrđeni su netočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90%. Riječ je o istih 18 pristupnika kojima je ponovljen esej iz hrvatskog jezika. Zbog pridržavanja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka, možemo vam samo reći da se radi o jednoj zagrebačkoj gimnaziji”, rekli su iz NCVVO-a za portal srednja.hr.

Sugovornici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za istoimeni su portal također potvrdili da je svih 18 gimnazijalaca koji su prepisivali maturu iz matematike pozvano da danas ponovo pristupe ispitu. Ovog će puta nadzor nad njima vršiti pripadnici centra umjesto djelatnika škole u kojoj se ispiti polažu, a koji su inače zaduženi za nadzor nad pristupnicima. Dopuštenje za ponovni pristup ispitu učenici su dobili izravno od Ministarstva obrazovanja.

– Budući da je propust napravila škola, sve troškove organizacije i provedbe ponovnog provođenja ispita snosit će sami. Željeli bismo istaknuti kako se NCVVO zalaže za izmjenu trenutačnog pravilnika i strože mjere za utvrđene nepravilnosti profesora i učenika, odnosno svih sudionika koji se ne drže jasno propisanih pravila – rekli su sugovornici iz NCVVO-a za portal srednja.hr.


Komentari