Prepirka prvoklasnih razmjera! Veledrogerije tvrde da Pliva i Sandoz obustavljaju isporuku lijekova, ovi tvrde suprotno

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako je veledrogerijama na ime dugovanja uplaćeno 600 milijuna kuna, iz HUP-a kažu kako to nije dovoljno i traže 3,5 milijarde kuna, odnosno plan na koji će se način riješiti ovaj problem. Prema informacijama iz veledrogerija, Pliva i Sandoz obustavile su im isporuku lijekova dok se ne plate nagomilana dugovanja.

No iz Plive sve demantiraju pa navode kako to pak ne znači da uskoro neće biti primorani na takve poteze. “Sve veledrogerije s kojima poslujemo prešle su dozvoljene kreditne limite”, tvrde pa dodaju kako se nadaju da će se obećanim uplatama sredstava uskoro nastaviti redovna opskrba tržišta.

Iz veledrogerija pak neslužbeno govore kako proizvođači lijekova ne žele priznati stvarno stanje, odnosno da im je isporuka blokirana sve dok ne isplate dugove.

Inače, Pliva je najveći opskrbljivač veledrogerija generičkim lijekovima, s oko 40 posto tržišta. Riječ je o oko tisuću lijekova koje zatim veledrogerije isporučuju bolnicama i ljekarnama.

“Medika ni danas neće isporučiti lijekove bolnicama”, rekao je za Jutarnji Jasminko Herceg, direktor tvrtke Medika, koja je najveća hrvatska veledrogerija. Medika je još u utorak obustavila isporuku lijekova za sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu zbog duga od 2,1 milijardu kuna. Herceg je tada istaknuo kako je dug bolnica prema Mediki i drugim veledrogerijama samo u prvom kvartalu ove godine dosegao milijardu kuna, a da im je u istom razdoblju plaćeno oko 100 milijuna kuna.

Dug veledrogerija se popeo u nebesa

Ukupan dug svih veledrogerijama popeo se na 6,4 milijarde kuna. Na sastanku u Ministarstvu zdravstva veledrogerijama je u srijedu ponuđena isplata 900 milijuna kuna duga do kraja ovog tjedna. Predstavnici veledrogerija, pak, tražili su hitnu uplatu od 3,5 milijarde kuna i plan plaćanja do kraja godine.

U javnosti je i odjeknula ideja ministra zdravstva Vilija Beroša da bi se nastala dugovanja mogla dugoročno riješiti povećanjem izdvajanja u zdravstvu. No ipak je u međuvremenu povukao ovu izjavu.

Pregovori oko isplate nastalog duga veledrogerijama nastavljaju se nakon Uskrsa.

Komentari