PREOKRET: Nije da će svi koji prebole koronavirus steći imunitet

Foto : Sasa Buric / CROPIX

Razloga za strah od oboljenja imaju čak i oni koji su već preboljeli COVID 19, tvrdi Slobodna Dalmacija.

U Šangaju je provedeno istraživanje koje je pokazalo kako čak trećina zaraženih SARS-CoV-2 virusom po otpuštanju iz bolnice imala izrazito nisku razinu antitijela na Covid-19 dok u nekim slučajevima antitijela nije uopće ni bilo. Provjera je obavljena na 175 ljudi pa se tako istraživači sa Sveučilišta Fuan znaju kako su potrebnija opsežnija istraživanja, ali razloga za brigu svakako ima.

Upravo ta mizerna količina antitijelo COVID-19 možebitan je znak da osobe koje su preboljele koronavirus nisu stekle imunitet za SARS-CoV-2 odnosno koronu mogu dobiti i po drugi put.

Svi oni pacijenti koji su sudjelovali u istraživanju imali su umjerene simptome bolesti, a izgleda kako po pitanju količine antitijela bolje prošli oni stariji u čijem su organizmu pronašli veću količinu. Na primjer, kod pacijenata starih između 60 i 85 godina razina antitijela je tri puta viša nego kod onih iz grupe stare između 15 i 39.

Puno toga ostaje neobjašnjeno, a voditelj tima dr. Huang Jinghe, tvrdi kako se radi samo o okliničkom istraživanju pa su tako ovi podaci izuzetno biti znantvenicima koji rade na kreiranju cjepiva.

”Zarazi li se netko sad pa se oporavi, imat će, ja vjerujem, imunitet i u rujnu ili listopadu”, rekao je dr. Fauci, ravnatelj Nacionalnog institura za alergije i infektivne bolesti za Journal of the American Medical Association i tako komentirao prikupljene podatke.

Zasad, službene potvrde ijednog od ovih stajališta nema.

 


Komentari