‘Prenamjena mjesnih odbora u vrtiće nije rješenje’: Majke odgojiteljice oplele po gradskoj vlasti, pridružili se Škoro i Peternel

Foto: Screenshot
Roditelji odgojitelji okupljeni u Inicijativi Djeca su budućnost održali su u utorak konferenciju za novinare na kojoj su govorili o problemima s upisom djece u vrtiće. Istaknuli su da je ukidanje mjere doneseno ishitreno i bez prethodne temeljite analize stvarnog stanja o broju korisnika i dobi djece za koje je nužno organizirati smještajne kapacitete.
Od Grada traže da naprave detaljnu analizu mogućnosti prijema djece po vrtićima uvažavajući Državno pedagoške standarde, ne samo broj djece, već veličinu prostora po postojećim vrtićima (nenamjenski prostori, minimalne i maksimalne kvadrature prostora) te mogućnost smještaja.
Istaknuli su kako se trebaju poduzeti odgovarajuće radnje za izgradnju zamjenskih objekata za koje postoji sva dokumentacija potrebna za javnu nabavu najpovoljnijeg izvođača montažnih objekata i to DV Ivane Brlić Mažuranić s izgradnjom se povećava prema ishođenoj Građevinskoj dozvoli i ostaloj potrebnoj dokumentaciji za 4 odgojne skupine te da se isti obrazac može iskoristiti za izgradnju zamjenskih objekata u drugim četvrtima.

Uzimanje prostora građanima

Iz Inicijative navode kako su prostori mjesnih odbora već u upotrebi za političke stranke, kulturno umjetnička društva, razne udruge, sindikate, sportska društva te ostale organizirane oblike civilnog društva, a kad bi se oni iskoristili za vrtiće, ostali građani bi mogli ostati zakinuti za korištenje tih prostora, smatra Mira Božić, članica VGČ Donja Dubrava.

‘Ishitrena odluka’

Koordinatorica građanske inicijative “U djeci je budućnost”, Dunja Jeleč, kritizirala je gradsku vlast zbog legalnosti ali i brzine njihove odluke.
“Grad Zagreb je ponovno donio ishitrenu i nezakonitu odluku i preko maila o tome obavijestio predsjednike VGČ kako će 10 Mjesnih odbora prenamijeniti u područne objekte Gradskih vrtića, a time će onemogućiti korisnicima korištenje istog u njihove svrhe”, upozorila je Jeleč.
Dodala je i kako prostore MO treba prenamijeniti u odgovarajuće objekte za djecu, ishoditi portrebne dozvole, te zaposliti stručni kadar. Međutim, uočava i kako je problema nedostatka odgojitelja na tržištu.
Također se osvrnula i na neusklađenost podataka koje iznose dogradonačelnica Danijela Dolenec, te Grad Zagreb. Dok se na službenim web stranicama navodi kako u gradskim vrtićima ima 366 mjesta, Dolenec je rekla kako ima 380 mjesta.

“Prošle godine nije upisano cca 2000 djece. Iz mjere roditelj odgojitelj imamo otprilike 6000 djece i sada upise čeka cca 3000 djece. K tome, moramo upisati i djecu iz Ukrajine i pokušati im omogućiti normalan život jer su morali pobjeći iz pakla rata. Neki roditelji koji koriste mjeru roditelj odgojitelj su pokušali upisati djecu u vrtiće, ali su dobili odbijenicu zato što nisu prekinuli status roditelja odgojitelja. Dogradonačelnica Dolenec govori kako smo djecu mogli upisati u vrtiće već u 12. mjesecu prošle godine, iako u novoj odluci stoji kako djeca imaju pravo upisa s 1.5.2022.”, navela je Jeleč.

Zaključila je i kako tu neće doći do nikakve uštede, već će Grad uložiti ogromna sredstva u prenamjenu mjesnih odbora.

“Kao takve će ih koristiti par godina, a onda će opet ulagati novce i vraćati Mjesne odbore u prvobitno stanje jer Mjesni odbori nisu namijenjeni da budu dječji vrtići. Grad na ovaj način želi Roditeljima odgojiteljima ponuditi kompenzacijske mjere ali na štetu proračuna i korisnika lokalne zajednice i time nas opet stavlja u nepovoljan položaj”, zaključila je Jeleč.

Naposljetku je predložila Tomaševiću povlačenje odluke o ukidanju mjere, te da novac za prenamjenu mjesnih odbora uloži u izgradnju četiri prethodno obećana vrtića.

“Ovo što radi ova gradska vlast je čisto mazanje očiju građanima grada Zagreba”, ocijenila je Jeleč.

Škoro: Osvijestite koga ste izabrali

Konferenciji je prisustvovao i Miroslav Škoro.

Naveo je kako podržava građane koji se bore protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj, ali i da ljudi moraju biti svjesni koga su izabrali na izborima.

“Imamo još tri godine koje moramo izdržati. Ja sam imao čast biti u drugom krugu s Tomislavom Tomaševićem i nažalost, dogodilo se sve što sam rekao da će se dogoditi. Sada vidimo da se on ne snalazi najbolje, bez obzira koliko je prigovarao bivšem gradonačelniku Bandiću”, rekao je Škoro.

Zaključio je i kako se Tomašević u mnogo čemu ponaša kao Bandić te koristi “vatrogasne mjere”.

“U gradu od 800 000 stanovnika prenamjenjujemo mjesne odbore u dječje vrtiće, a oni ne zadovoljavaju niti zdravstvene, ni pedagoške namjene koje vrtići moraju zadovoljiti. Najzanimljivije je da gospodin Tomašević ne zna računati jer on dolazi iz sektora gdje se voziš biciklom po svijetu i uzimaš novce iz fondova, uključujući i fondove Grada Zagreba”, kritizirao je Škoro aktualnog gradonačelnika.

Naveo je i kako su Tomašević i njegovi suradnici potrošili 700-800 milijuna kuna u zadnjih godinu dana.

“Kako će Tomašević za 11 000 djece izgraditi kapacitete? Koliko ja znam, u grupi je u prosjeku 21 dijete. Znači, nama treba 100 vrtića u Zagrebu. Tomašević je sa suradnicima rekao da će uštedjeti 1.8 milijardi kuna. Znači, Zagrebu treba 6 milijardi kuna koje on nema kako bi sagradio vrtiće, a djeca će u međuvremenu odrasti i tako se vrtimo u krug”, naveo je Škoro.

Zaključio je kako bi Tomašević u zemlji koja gubi stanovništvo da promišlja drugačije.

Peternel: Divljačka, ideološki potkovana odluka.

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta na konferenciji je ustvrdio kako već neko vrijeme upozorava na problematiku ukidanje mjere roditelj odgojitelj.

“Ja sam više puta rekao da je ukidanje mjere roditelj odgojitelj divljačka, ideološki potkovana odluka koja nema veze s štednjom. To je ideološka osveta. Ukidanje nije pripremljeno, niti je to moguća na ovaj način realizirati”, kazao je Peternel.

Dok priznaje kako je Možemo! s dobitkom izbora dobio legitimitet kako trošiti proračun, smatra da se to moglo puno bolje odraditi.

“Mogli su ukinuti mjeru i ne primati nove korisnike, ako je to njihov odabir. Ali, ne možete retroaktivno ništa ukidati. To nitko ne radi i stečena prava se moraju poštivati. Dolazi trenutak na koji nisu računali, a to je da će tako brzo djecu morati smjestiti u vrtiće, a nemaju kapacitet”, zaključio je Peternel.

 


Komentari