PREMINUO POZNATI ZAGREBAČKI PSIHIJATAR: Njegove knjige bile su veliki hit, a s kolegama je vodio žustre polemike

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

U 56. godini napustio nas je poznati zagrebački psihijatar dr. Robert Torre. Većinu svoje uspješne karijere proveo je u KBC-u Sestre milosrdnice kao specijalist psihijatrije sa subspecijalizacijom iz alkoholizma i drugih ovisnosti. Poseban je ugled stekao svojim radom s ovisnicima u terapijskim zajednicama koje je s kolegama i suradnicima, kao i s bivšim ovisnicima, otvarao po cijeloj Hrvatskoj.

No, Torre nije bio poznat samo u liječničkim krugovima.

Javnosti je poznat po knjigama, od kojih se posebno ističe “Prava istina o psihijatriji”, nakon koje je imao žestoke polemike s kolegama na temu uporabe lijekova kod bolesnika s psihičkim poremećajima. U knjizi “Ludilo uzvraća udarac” izlaže preko dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom, stoji u opisu njegovog publicističkog rada. Njegovo posljednje djelo je “Ima li života prije smrti?” u kojem pokušava odgovoriti na pitanja što je život i kako ga živjeti. Isto tako, bio je rado viđen gost i u brojnim televizijskim emisijama.

Za Jutarnji, dr. Torre dao je jedan od zadnjih velikih intervjua u kojem je otkrio kako on gleda na psihičke probleme.

„Opisujem onaj dio povijesti ludila otkad se ono medikalizira i potpada pod društveni monopol psihijatrije. Mislim, ludilo je tu oduvijek. Bilo ga je prije, a bit će ga i poslije psihijatrije. Zato ga nazivam kako ga narodni jezik zove – ludilom a ne povijesno konstruiranim neologizmom “psihotičnih poremećaja” kako ga konceptualiziramo unutar posljednjih dvaju stoljeća”, izjavio je psihijatara u lipnju.

Iako se dio kolega ne bi složio s njim, jedno je sigurno, dr. Torre je bio osebujna osoba na sceni hrvatske psihijatrije.


Komentari