Preminuo legendarni ‘zlatni trešnjevački dečko’ Zvonko Špišić

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Omiljeni Zagrepčanin predivna glasa.

Legendarni kantautor i slikar Zvonko Špišić u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu završio je prije mjesec dana, a 29. travnja pretrpio je moždani udar. Posljednjih nekoliko dana nije bio pri svijesti.

Jedan od omiljenih pjesnika Zagreba, velikan hrvatske šansone, ‘zlatni trešnjevački dečko’ Zvonko Špišić umro je u Zagrebu sa 80 godina, javio je portal Ravno do dna, a vijest je potvrdilo i Hrvatsko društvo skladatelja na svojoj službenoj Facebook stranici.

“Zadužio je Društvo na mnoge načine, od autorskog rada do uspješnih angažmana u HDS-u. Od 1979. do 1980. bio je potpredsjednik, od 1980. do 1984. predsjednik, te od 1984. do 1988. godine tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Direktor Zagrebačkog festivala bio je 1980., 1981. i 1987. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja – ali najtrajnije od svega, iza njega ostaju njegove pjesme. Više informacija o ispraćaju g. Špišića objavit ćemo uskoro”, napisali su.

Skladbe koje se vežu uz Zagreb

Hrvatski skladatelj, interpretator šansone, tekstopisac, aranžer i likovni umjetnik rodio se 26. veljače 1937. godine.

U glazbenom opusu najpoznatije su mu skladbe koje se vežu uz Zagreb poput “Zagrebečke španciracije”, “Grič u suncu, Grič u seni” , “Trešnjevačka balada”, “Zagrebačko ljeto”, “Zagreb i ja”, “Zakaj volim Zagreb”, “Od Selske do vječnosti”, “Tango argentino”, “Trešnjevački plac”, “Stari dečki”, “Pisme gosponu J. Prevertu v Pariz” i mnoge druge. Od 1979. do 1980. bio je potpredsjednik, od 1980. do 1984. predsjednik, a od 1984. do 1988. tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

Osim brojnih skladbi koje se povezuju s Gradom Zagrebom, Zvonko Špišić napisao je i niz mediteranskih skladbi među kojima su “Šjor Perina”, “Barbara”, “Konoba kod dva ferala”, “Barkarole, barkarole”, “Materina spara”, “Bog nek ti pozlati ruke”, “Zvona moga grada” i mnoge druge. U suradnji s Dragom Britvićem i Vice Vukovom kao interpretatorom, napisao je skladbe “Plavi putevi”, “Na kraju ljeta”, “Zadnji trabakul”, “Zeleni se ruzmarin”, “Dobra večer uzorita”, “Adio mala”, “Zasvirat će jedna mandolina”, “Mom ćaći”, “Tri su puta zvonile gitare”, “Plima” i mnogih drugih. Također je napisao mnoga scenska djela, djela za zbor, te brojne šansone od kojih su neke “Kockar”, “Bicikl”, “Milioner” i mnoge druge.

Kao likovni umjetnik priredio je 18 samostalnih i veliki broj skupnih izložbi. Objavio je tri knjige s tekstovima svojih pjesama, od kojih mnogi spadaju u antologiju hrvatske lirike.

Zvonko Špišić po broju izvedenih pjesama i nagrada prvi je na festivalima u Zagrebu i Krapini, a po broju nagrada treći u Splitu.


Komentari