Preminuo je ugledni zagrebački pedijatar i nefrolog, na Rebru je operirao prvo dijete u zemlji kojemu je transplantiran bubreg

KBC Rebro

Ugledni hrvatski pedijatar i nefrolog prim. Zvonimir Puretić preminuo je u ponedjeljak u Zagrebu u 76. godini života.

Dr. Puretić  rodio se u Zagrebu 1946., gdje je završio Medicinski fakultet te 1977. godine specijalizaciju iz pedijatrije, a nakon toga se posvećuje radu u užoj specijalizaciji iz pedijatrijske nefrologije.

Osnovao je dječju hemodijalizu, peritonejsku dijalizu i plazmaferezu u Hrvatskoj. Prim. Puretić bio je dugogodišnji pročelnik Odjela za dijalizu i plazmaferezu djece Centra za dijalizu Klinike za urologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb te pročelnik Centra za dijalizu Klinike za urologiju KBC-a Zagreb od 1992. do 2002. godine.

Tijekom svoga radnog vijeka bio je nacionalni koordinator Registra Europskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju za Hrvatsku, dopredsjednik Hrvatskog društva za dječju nefrologiju i dopredsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora.

Aktivni je suosnivač Hrvatske liječničke komore 1995. godine. Uz stručnu aktivnost bio je i predavač na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i mentor brojnim mlađim kolegama.

Dr. Puretić bio je i u suradnik u znanstvenim projektima Ministarstva znanosti i tehnologije RH i u međunarodnim projektima iz hemodijalize i transplantacije bubrega, te autor brojnih znanstvenih i stručnih radova i nastavnih materijala iz područja pedijatrijske nefrologije i transplantacije bubrega.

Inače, Puretić je 2010. godine – ušao u povijest. Naime, na Rebru je sudjelovao u operaciji tada Petogodišnjeg dječaka Mihaela iz Pazina koji je postao prvo tako malo dijete kojemu je transplantiran bubreg.

 


Komentari