Premijer Plenković: Vraćamo se u normalu u tri faze, ovo su datumi kad kreće javni prijevoz, proraditi kafići i frizeri

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Upravo traje sjednica Vlade Republike Hrvatske, uvodno govori predsjednik Andrej Plenković.

Prije no što navedemo baš sve konkretne mjere, zasad samo najvažnije. Vraćanje u normalu obaviti će se u tri faze. Prva kreće već od ponedjeljka, rezultat je to dobre strategije Vlade i discipline koju su pokazali građani.

Prva faza kreće od ponedjeljka, 27. travnja 2020., kad će se dopustiti rad trgovinama, osim onima u trgovačkim centrima. Zatim, vraćaju se nam se uslužne djelatnosti, proraditi će turističke agencije. Najvažnije, ponovo se uvode javne gradske i prigradske linije, proraditi će knjižnice i knjižare, galerije, antikvarijati, moći će se ponovo obavljati neki sportski treninzi.

Druga faza kreće od 4. svibnja. Vraća rad zdravstvenog sustava u i privatnog zdravstvenog sustava punom opsegu. Ponovo će moći raditi obrtnici koji su u bliskom kontaktu s klijentima  – kozmetičari, pedikeri, frizeri. Uz posebne mjere.

Treća faza kreće 11. svibnja. Dozvoliti će se okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, proraditi će trgovački centri uz poštovanje epidemioloških mjera. Obnavlja se rad predškolskih ustanova i razreda od 1 – 4 razreda, te školovanje za djecu s teškoćama.

Tad će ponovo krenuti međužupanijske linije i domaći avio-promet. Proraditi će i kafići ali samo terase.

I dalje će se poštovati mjere fizičke udaljenosti, higijene, itd.

Državna matura održat će se između 8. i 29. lipnja.

Plenković je rekao da se nastavlja zabrana javnih okupljanja. “Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji”.

Također HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi preporuke koje će se odnositi na radno vrijeme u trgovinama, zadržavanje u zatvorenim prostorijama.

“Od 2. svibnja bit će dozvoljena vjerska okupljanja. Za što se će se izraditi precizne preporuke i upute epidemiologa”, rekao je Plenković.

“Na kraju želim kazati da smo pokazali da nam je prioritet zaštita života i zdravlja. Isto tako, naš je zadatak da omogućimo funkcioniranje gospodarstva. Mjerama smo omogućili zadržavanje radnih mjesta. Već od idućeg tjedna mnogi će reaktivirati svoje djelatnosti”, rekao je.

“Vjerujem da ćemo naučiti živjeti s ovim virusom. S našim partnerima u Europi ćemo pronalaziti rješenja. Pa ćemo doći u poziciju da idemo i prema otvaranju granica. Pronalazimo u sljedećim tjednima rješenja koja će biti zajednički dogovorena i sigurna”, rekao je premijer Plenković o otvaranju granica.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da se zaustavljaju ovršni postupci. “Trenutno se ne vode ovrhe na sudovima ni kod javnih bilježnika. Nema ovrha nad novčanim sredstvima. Jedino smo imali nepokriveno su ovrhe na plaće i mirovine. Ovim zakonom kažemo da se i to zaustavlja”, kazao je Bošnjaković.

U otključavanje gospodarstva Hrvatska ide nakon što su protuepidemijske mjere dale rezultata i stavile virus pod kontrolu s linearnim rastom krivulje i dvoznamenkastim brojem novooboljelih te padom tzv. reprodukcijskog broja ispod 1, odnosno na 0,8 što znači da zaražena osboba može zaraziti samo jednu osobu. S druge strane, ekonomija vapi za pokretanjem, ali i državni proračun kojemu su prihodi tek na trećini prihoda iz lanjskog travnja, a prema procjenama Vlada će se morati zadužiti za 65 milijardi kuna.

Komentari

loading...