Premijer Andrej Plenković potvrdio kako inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu skupile dovoljno potpisa

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Plenković danas je na sjednici vlade objavio da inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu prikupile dovoljno potpisa.

Na sjednici vlade trebalo bi biti objavljeno jesu li dvije inicijative, Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, prikupile dovoljno potpisa za održavanje referenduma piše Index.hr.

“Vlada podržava referendum kao demokratski oblik izjašnjavanja volje građana. Naravno da se to nikome ne zamjera, zamjera se organizatorima nepravilnosti koje su radili. O tim nepravilnostima, njihovom broju, broju važećih, odnosno nevažećih potpisa možemo razgovarati nakon što prezentiramo izvješće. Povjerenstvo je završilo svoj posao, predalo je izvješće, a ja ću ga danas prezentirati Vladi”, rekao je Kuščević novinarima pred Banskim dvorima.

Prosvjed u Vukovaru

“Što se tiče prosvjeda koji je održan u Vukovaru, mogu reći samo čuli poruku žrtava i poruku potrebe za procesuiranjem ratnih zločina iz Domovinskih rata. Puno toga se već napravilo i na domaćim sudovima i na Haškom sudu. Taj proces treba napraviti i napraviti ono što nije napravljeno. No, važnoje za hrvatsku javnost da se prisjetimo ostavštine Franje Tuđmana i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Mi smo 20 godina od tog procesa i bitno je da mlade generacije danas to prepoznaju. Nakon Oluje i Bljeska, kad je pod kontrolu vraćen veći dio tada okupiranog područja, Tuđman i vlada su tada donijeli odluku da je najbolje Podunavlje reintegrirati mirnim putem, a uz pomoć američkog generala Kleina. Ta reintegracija je podrazumijevala niz mjera, a jedna od njih se zove izgradnja povjerenja i suživota, pa i zakon o oprostu. Mirnom reintegracijom izbjegle su se mnoge žrve, a to se zahvaljujući mudrosti Franje Tuđmana nije dogodilo. Na nama je da naglašavamo stratešku važnost tog procesa. Stvaramo društvo u kojem nećemo zaboraviti ratne zločine jer oni ne ulaze u zakon o oprostu, ali moramo stvarati ozračje koje više odgovara 2018. godini. I zato mi se čini da i hrvatska javnost a i svi mi koji smo politički odgovorni moramo te poruke stavljati u prvi plan i na njima graditi a ne razgrađivati”, rekao je premijer Plenković na početku sjednice vlade, dodavši kako “nikada nećemo zaboraviti žrtve niti dozvoliti da se zločini do kraja ne istraže”, pa pozvao i svoje ministre da šalju takve poruke.

Nedovoljno potpisa za referendum

“Prema informacijama koje je ministar danas dao,na temelju rada APISA i posebnog povjerenstva, čini se da nijedna od ove dvije inicijative nije prikupila dovoljno potpisa, a o tome ćemo obavijestiti i hrvatsku javnost. Građanskim inicijativama omogućit ćemno uvid i kontrolu potpisa koji su nevažeći.”, rekao je potom premijer.

 


Komentari