PREKO TRI TISUĆE MALIŠANA OSTALO JE BEZ MJESTA U VRTIĆIMA Udruga Sidro: ‘Roditelji su u velikom problemu, neki od njih moraju dati otkaze’

Dječji vrtić (foto: Ana Nilić)

U zagrebačke vrtiće nije upisano preko tri i pol tisuće mališana što je za većinu njihovih roditelja situacija s vrlo malo opcija, a one su privatni vrtić, dadilja ili obrt za čuvanje ili otkaz odnosno neplaćeni dopust.

“Očekivali smo tako velik broj neupisane djece prvenstveno zbog toga što u proteklih godinu dana nije izgrađeno novih vrtića ili prenamijenjenih prostora. Podržavamo namjere koje Grada Zagreb ima, ili drugi osnivači. Znamo da se stvari ne mogu mijenjati preko noći, očekujemo da imaju neku strategiju i da kroz koju godinu će 100 posto biti upisane djece u vrtiće”, kazala je odgojiteljica Endži Vrdoljak Skelin, koordinatorica upravno pravnog tima udruge SIDRO za RTL.

Endži Vrdoljak Skelin iz udruge Sidro, foto: RTL

Krivce prvenstveno vidi u državi, ministarstvu obrazovanja, onda u jedinicima lokalne samouprave koje su upravitelji vrtića.

“Roditelji su u velikom problemu, neki od njih moraju dati otkaze, neki ne mogu aplicirati na poslove i u nezavidnoj su situaciji”, kazala je.

Inače, udruga Sidro već dugo upozorava na lošu situaciju u hrvatskim vrtićima, od nedostatka odgojitelja, do nepoštivanja Državnog pedagoškog standarda, a jedino što mogu roditelji jest, kaže – žaliti se.

Komentari