Preko puta Vjesnika počinje gradnja nebodera koji će ga nadvisiti

Panorama Zagreba (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Savska cesta trebala bi u skoro vrijeme dobiti novi sadržaj u vidu hotela sa 4 zvjezdice, sa 17 katova, s barovima, trgovinama i salonima koji bi trebali oživiti ovaj dio grada, javlja portal Novac.hr.

Nedavno je odabran pobjednički rad na natječaju za arhitektonsko rješenje kompleksa koji će se prostirati na već dugo zapuštenoj parceli na križanju Savske i Nove ceste preko puta Vjesnika, a sudeći prema vizualima prvonagrađenog rada, novi će hotel i nadvisiti legendarni novinski neboder.

U hotel ulaže njemački investitor koji će ga platiti oko 40 milijuna eura, a bude li s dozvolama sve išlo po planu, prva lopata mogla bi biti zabijena već ove godine, da bi za oko godinu i pol hotel velikog svjetskog, ali zasad neimenovanog, hotelskog lanca otvorio svoja vrata.

U petak je održana izložba radova pristiglih na otvoreni natječaj za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja, na kojem je pobijedio arhitekt Dario Travaš iz zagrebačke podružnice srednjoeuropske projektantske kuće ATP Arhitekti i inženjeri.

Zagrebački i bečki ATP projektirali su, između ostalog, prema Travaševim rješenjima Trgovački centar Zagreb – Westgate Shopping City, trgovački centar u Puli i Zapadni trgovački centar u Rijeci (ZTC) te IKEA-in outlet centar u Rugvici. Travaš je i glavni projektant izgradnje proširene turističke zone Marina lučica u Primoštenu te niza turističkih objekata za Falkensteiner.

“Što se tiče idejnog rješenja za hotel, prilagodili smo se duhu lokacije. Jednostavno smo se uklopili u urbanističke uvjete koji su postavljeni u natječaju”, ističe Travaš. Hotel visok 65 metara sa 219 smještajnih jedinica, što uključuje sobe i apartmane, imat će 17 katova.

“U prizemlju objekta nalazit će se prostori trgovačke i poslovne namjene. U njemu će se nalaziti, što je jedna od specifičnosti, ulazni lobi, a recepcija će biti tek na četvrtom katu. U prizemlju će se na oko 1150 četvornih metara prostirati poslovni prostor, jedan dućan koji zauzima 800 do 900 kvadrata te pekara”, objašnjava Travaš.

Na prva tri kata bit će nadzemne garaže. Travaš kaže da će pročelje biti tretirano tako da se neće primijetiti da se radi o garažama. Prizemlje i prva tri kata stoje na granici parcele te su u mjerilu s kućama u nastavku Savske ulice koje imaju četiri kata. Na četvrtom i petom katu nalazit će se restorani i konferencijski dio koji su povezani veličanstvenim stubama.

“Budući da se to sve odmiče od pročelja kako bismo uzeli mjerilo Savske ceste u njezinu nastavku, na četvrtom i petom katu dobivamo velike terase na koje će se moći izaći iz restorana i konferencijskog dijela”, govori Travaš.

Gornji katovi će, ističe, biti namijenjeni hotelu. “Sobe su orijentirane na sve četiri strane svijeta. Gledate li prema jugu, ispred vas je Sava, ako gledate na sjever možete vidjeti zagrebačku katedralu i stari dio grada. Pogledate li na zapad, moći ćete vidjeti zapadni dio Medvednice. Pogled iz soba bit će zaista atraktivan”, tvrdi.

Na zadnjem, 17. katu, nalazit će se sky bar te dvorana za fitness. Hotelski dio ujedno je i toranj koji je odmaknut od fronta zgrade te će biti u skladu s ostalim neboderima u Savskoj. “Nama je bilo jako važno da taj toranj bude točka koja je u dijalogu s Vjesnikom jer je on najbliži i najprominentniji”, ističe.

Dodaje kako je hotel dobar primjer i održive gradnje jer će se, recimo, piloni koristiti energetski učinkovito, a toga svega ne bi bilo, kaže, da se tvrtka ATP ne sastoji od projektanata i inženjera koji su integralno radili na inovativnosti hotela.

Arhitekti naglašavaju kako su postavom i oblikovanjem tornja omogućene vizure u više smjerova te time optimizirani pogledi iz hotelskih soba.


Komentari