Preko 11 tisuća novozaraženih: ‘Omikron prevladava u Zagrebu i okolici’

Foto: N1 Screenshot

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin gostovala je na N1 televiziji gdje je komentirala aktualnu epidemiološku situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska. Prema današnjim podacima 11.114 je novozaraženih prema PCR testovima, 5556 novozaraženih je na BAT-u, a 35 osoba je umrlo, od čega i 11-godišnji dječak jutros u Zagrebu.

Kaže Pavić Šimetin kako posljednjih dana imamo “stabilno visoku brojku” i da se ne može više govoriti o rastu. Ujedno, napomenula je kako je to i djelomice zbog nove varijante virusa – omikrona.

“Možemo se nadati da će ostati na ovim razinama i to je posljedica omikrona, koji pogotovo prevladava u nekim dijelovima Hrvatske, a to su Zagreb i okolica”, kazala je.

Blaže kliničke slike

Pavić Šimetin spomenula je i da prema smjernicama Svjetske zdravstvene oprganizacije omikron ima blažu kliničku sliku, ali da se tek treba vidjeti kakvi će učinke imati.

”Moramo još vidjeti kakva će slika biti kod starijih i nedovoljno cijepljenih, ali jako bismo voljeli da se to obistini”, dodala je Pavić Šimetin.

Smatra također i da nije vrijeme za ukidanje covid-potvrda i potvrda jer je nedovoljna procijepljenost u Hrvatskoj. Također, rekla je i da je u udio pozitivnih među testiranima na BAT-u oko 20 posto, a da ih je sveukupno bilo 120 tisuća.


Komentari