PREKIPJELO IM: Istresli hrpu smeća ispred Gradskog poglavarstva (FOTO)

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Danas  su ispred zgrade zgrade Gradske uprave donijeli brdo smeća i razglednicu s fotografijama pretrpanih kontejnera za otpad.

Aktivisti Zelene akcije već ranije su organizirali građane da im šalju fotografije u on-line akciji #Smrdi. Od njih su napravili razglednicu.

“Razglednicu smo urudžbirali gradonačelniku i zatražili kvalitetno prikupljanje i recikliranje otpada te pravednu naplatu kako bi se smanjile količine smeća koje zagađuju grad i zatrpavaju odlagalište Jakuševac”, kazali su.

13.10.2016., Zagreb - Prosvjed Zelene akcije ispred Gradskog poglavarstva zbog gradske politike o odvozu smeca. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
 Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Spremnici i naplata glavni su problem

„Gradska vlast mora shvatiti da spremnici za odvajanje udaljeni od građana te sustav naplate u kojoj je svejedno odvajate li ili ne jer ćete platiti isti mjesečni račun, neće doprinijeti povećanju odvajanja i smanjenju nastanka smeća.”, rekao je Marko Košak, voditelj programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj akciji.

>>>UPRAVNI SUD SRUŠIO DOZVOLU ZA JAKUŠEVEC: Odlagalište ne udovoljava zakonskim uvjetima!

13.10.2016., Zagreb - Prosvjed Zelene akcije ispred Gradskog poglavarstva zbog gradske politike o odvozu smeca. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
 Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

“Zagreb je prijestolnica smeća”

“Sustavnim zanemarivanjem odvajanja i recikliranja što rezultira odlaganjem više od 90% komunalnog otpada na Jakuševac, Zagreb je u travnju ove godine došao do titule EU prijestolnice smeća, što očito nije bilo dovoljno da motivira gradsku vlast na promjene. Grad Zagreb i dalje nema važeći Plan gospodarenja otpadom, a proces izrade Akcijskog plana za unaprjeđenje sustava odvajanja na kojem je uz gradske službe radilo Ministarstvo zaštite okoliša i predstavnici građana, stopiran je te dokument nije službeno prihvaćen od strane Grada. To ukazuje na nastavak nebrige gradskih vlasti za građane i okoliš”, poručili su.

>>> GRAD SMEĆA: Novi raspored odvoza otpada i dalje stvara probleme (FOTO)

Zahtijevamo hitnu uspostavu stabilnog sustava u kojem se otpad kvalitetno prikuplja i reciklira dok se mjesečni računi pravedno izračunavaju umjesto da se nameću proizvoljno po volji gradskih vlasti.

>>>NOVI NAČIN ODVOZA OTPADA ZGROZIO GRAĐANE: ‘Radije ću platiti par kuna više nego se gušiti u smeću’ (FOTO)

 


Komentari