#PrekinimoŠutnju: Potresne priče žena iz hrvatskih bolnica

Foto: Udruga Roda

Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević – Lesandrić u četvrtak je u Hrvatskom saboru šokirala javnost osobnom pričom o kiretaži koja joj je napravljena bez anestezije u splitskoj bolnici nakon spontanog pobačaja.

Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa – na živo. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti, otkrila je Ninčević Lesandrić u Saboru.

#PrekinimoŠutnju

Potaknute hrabrim osobnim i političkim činom saborske zastupnice Ninčević – Lesandrić, kojim je javno istupila i iznijela vlastitu, svježu traumu kako bi ukazala na sustavne probleme u našem zdravstvenom sustavu te iskazala solidarnost s drugim ženama koje su prošle slično ili isto traumatično iskustvo u Hrvatskoj, te reakcijama iz sustava koje su uslijedile pokušavši opovrgnuti da se išta slično događa u njihovim ustanovama pa sve do izjave da zastupnica ne govori istinu, Udruga Roda poziva žene da se ponovo pridružite u akciji #PrekinimoŠutnju i daju do znanja javnosti da se ovakva postupanja prema ženama događaju svakodnevno.

Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju. Redovito nam se javljaju žene koje svjedoče kako im je “na živo” rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije.

Pomozite nam poslati glasnu i jasnu poruku – na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite #PrekinimoŠutnju. Fotografirajte papir i pošaljite nam fotografiju mailom na [email protected]


Fotografije koje stignu do ponedjeljka 15. listopada 2018. godine do 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan.

Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo – ISTINA JE! DOSTA NAM JE, kazali su iz udruge Roditeljice u akciji – Roda, a potresna iskustva i mučne priče žena možete pročitati ovdje.

Komentari

loading...
-->