ZA PREHRANU U VRTIĆIMA 14 MILIJUNA KUNA VIŠE: Bandić: ‘Ja najbolje znam što znači biti gladan, pa sam posebno osjetljiv na djecu’

Screenshot/Zagreb.hr

Sve je veći broj pretile djece.

Nakon optužbi da djeca u zagrebačkim dječjim vrtićima ostaju gladna i nemaju pravilnu prehranu,  gradonačelnik je naložio izdavanje priručnika o pravilnoj prehrani- ” Pravilna prehrana u dječjim vrtićima Grada Zagreba”

Riječ je o edukativnom materijalu s ciljem upoznavanja zajednice – prvenstveno roditelja i stručnih osoba koje skrbe o prehrani djece u predškolskom odgoju o važnosti usvajanja zdravih prehrambenih navika.

“Ja najbolje znam što znači biti gladan, pa sam posebno osjetljiv na djecu. Ovaj priručnik naš je poklon za Božić i Novu godinu i želimo da se naši kikaći hrane zdravo .” pojasnio je Milan Bandić.

U skladu s ovim, cijena od 9 kuna za obroke povisit će se na 15 kuna, što je povećanje od 14 milijuna kuna, no cijena vrtića se neće povećavati. Grad Zagreb je, posebnu pažnju usmjeravao na prehranu djece, a ovaj priručnik, stepenica je koja nadograđuje, prema tvrdnjama pročelnika Ivice Lovrića.

“Nakon gotovo deset mjeseci rada na ovom projektu osigurali smo sve potrebne uvjete za implementaciju projekta, izradili standardizirane jelovnike, educirali smo osoblje tako da primjena jelovnika u svim gradskim vrtićima može početi od 2. siječnja 2017. godine.”, izjavio je Lovrić.

O važnosti pravilne prehrane  svjedoči sve veći broj pretile djece.

“Ako znamo da je danas svako četvrto dijete pretilo, a svako deveto bolesno pretilo, onda nema ni potrebe razgovarati koliko je pravilna prehrana bitna.”, rekao je Zvonimir Šostar s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Juha od brokule, teletina s prokulicama, mandarine i drugo voće, keksi, čokoladno mlijeko, domaća riblja pašteta neke su od namirnica koje će vrtićka djeca imati na meniju.


Komentari