Pregovori između Milana Bandića i HDZ-a krše ove zakone, za koje je predviđena i zatvorska kazna

FOTO: Facebook / Milan Bandić

Ovakvo kršenje zakona predviđa zatvorsku kaznu i do pet godina zatvora.

U četvrtak 29. lipnja konstituiranje zagrebačke Gradske skupštine nije uspjelo. Milan Bandić obećao je preimenovanje Trga maršala Tita, no to je bio tek uvjet za pregovore oko stvaranja skupštinske većine s Brunom Esih i njezinim zastupnicima.

Kako tvrde ostale strane, pregovori između Milana Bandića, HDZ-a i Brune Esih trebali bi potrajati do mjesec dana. Nakon toga će se ići na novi pokušaj, nakon čega bi Skupština, ako će sve ići po planu, trebala biti konstituirana.

Pregovori su trebali početi već jučer, no već su se pojavili određeni problemi. Naime, kako piše Večernji list, HDZ uz mjesto predsjednika Skupštine i neke pozicije u Zagrebačkom Holdingu, traži i tri ili četiri gradska ureda, među njima Gradski ured za financije, kojega trenutno vodi Slavko Kojić, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport na čelu kojega je Ivica Lovrić te Ured za zdravstvo koji je u rukama Mirne Šitum.

Dakle, upravo bi taj njihov zahtjev mogao predstavljati ozbiljan problem jer se radi – o kaznenom djelu, poručio je šef gradskih financija Slavko Kojić.

“Čini se da se smeće s uma da isticanje zahtjeva za pročelničkim radnim mjestima koja podliježu institutu javnog natječaja ima, u postupku političkih pregovora, elemente kaznenog djela”, kazao je Slavko Kojić za portal Dalje.

Članak 339. Kaznenog zakona po tom je pitanju i više nego jasan – zatvorska kazna predviđa se i za samo traženje određenih pozicija.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Prvi stavak 339. članka Kaznenog zakona: Tko kao zastupnik u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili kao vijećnik u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne samouprave zahtjeva ili primi mito ili prihvati ponudu ili obećanje mita kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Drugi stavak 339. članka Kaznenog zakona: Kaznom iz stavka 1. ovog članka kaznit će se tko zastupniku u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili vijećniku u predstavničkom tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave ponudi, obeća ili dade mito kako bi u predstavničkom tijelu glasalo na određeni način.[/box]

Iz toga proizlazi da HDZ-ovci samim traženjem određenih gradskih ureda krše Kazneni zakon i riskiraju zatvorsku kaznu i do pet godina. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne može udovoljiti njihovom zahtjevi, iako je tražio u srijedu od svih pročelnika da mu svoje mandate stave na raspologanje, no u tome ga spriječava Zakon o postupku primopredaje vlasti.

Naime, pročelnici se biraju javnim natječajem, imenuju na četiri godine, a Zakon izričito zabranjuje drugačije postupanje.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Zakon o postupku primopredaje: U postupku pimopredaje državne vlasti i izvršnih ovlasti u jedinicama lokalne i područne samouprave zabranjene su kadrovske promjene osim na dužnostima za koje se prema odredbama ovog Zakona podnosi mandat na raspolaganje. Osobe koje imaju status službenika, a postavljaju se na radno mjesto na temelju imenovanja, po prethodno provedenom javnom natječaju, nisu dužne stavljati mandat na raspolaganje danom stupanja na dužnost Vlade, odnosno, općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba. Imenovani dužnosnici iz stavka 2. ovog članka mogu se razriješiti samo iz razloga, na način i u postupku sukladno odredbama Zakona kojim se uređuje lokalna i područna samouprava i Zakona kojim se uređuju službenički odnosi.[/box]

Ostaje nam tek vidjeti hoće li uspjeti dogovori i pregovori između Milana Bandića, HDZ-a i Brune Esih krajem srpnja, kada će se ponovno ići u konstituiranje Skupštine. No, pravo pitanje je hoće li za ovakvo kršenje zakona biti propisno kažnjeni.

>>>Propalo konstituiranje Gradske skupštine, Esih i Hasanbegović idu u pregovore s Bandićem

>>> HDZ – ovci vode žestoku borbu za čelo Gradske skupštine, no u poželjnu fotelju zasjest će Bruna Esih?

Komentari

Komentari

loading...