Predstavnice udruge Roda u Ministarstvo zdravstva donijele 400 potresnih priča iz hrvatskih bolnica

Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnice udruge Roda danas su Ministarstvu zdravstva uručile 400 svjedočanstava žena koje su doživjele neugodna iskustva u hrvatskim bolnicama.

Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije nakon ili za vrijeme poroda, izjavila je Daniela Drandić iz udruge Rode novinarima pred Ministarstvom zdravstva.

Ministar Milan Kujundžić ustvrdio je u četvrtak da se takvi postupci u Hrvatskoj ne događaju. Skupili smo 400 svjedočanstva žena koje dokazuju da to nije istina, rekla je Drandić.

Ovo je istina, ovo su priče 400 žena koje su nam se u samo dva i pol dana javile, ovo nije prvi da govorimo o tome, ali se nadam da je zadnji i da će se nešto po tom pitanju poduzeti, rekla je Drandić. Kaže da se radi o iskustvima u kojima su, na primjer, žene vezali rukama i nogama i nisu im rekli što će im raditi.

Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju, poručili su ranije iz udruge, pozivajući žene da napišu svoje traumatično iskustvo i navedu medicinsku ustanovu u kojoj se dogodilo te da fotografije papira pošalju na njihov e-mail. Fotke koje su stigle do danas u 8 sati nosit će u Ministarstvo zdravstva isti dan.

Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo – ISTINA JE! poručuju.


Komentari