Predstavljen program 27. Dana hrvatskog filma

Od zabavnih programa izdvaja se suradnja s Pop Up Summer Garden Festivalom u neposrednoj blizini Ljetne pozornice Kina Tuškanac, gdje se organiziraju druženja i koncerti nakon večernjih projekcija.

Na konferenciji za medije u Centru za kulturu Trešnjevka danas su predstavljeni filmski programi, najavljena popratna događanja te objavljeni dobitnici prvih nagrada 27. Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova koja se od 16. do 20. lipnja 2018. održava u Kinu Tuškanac, Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka, Staroj vojnoj bolnici (Vlaška 87), na Ljetnoj pozornici Tuškanac te Akademiji dramske umjetnosti (Frankopanska 22).

Okupljenim predstavnicima medija obratili su se Diana Nenadić, umjetnička ravnateljica DHF-a, Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka, organizatora i glavnog producenta festivala, Vanda Volić i Lucija Ivšić, producentice, te Silvestar Mileta, član selekcijske komisije natjecateljskog programa.

Organizacijski tim najprije je objavio rezultate selekcije prestižnog natjecateljskog programa u kojem se dodjeljuju Nagrade stručnog žirija (Grand Prix, režija, scenarij, gluma, montaža, glazba, kamera, manjinska koprodukcija), Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara i Nagrada publike. Od ukupno 259 prijavljenih filmova, odabrano ih je 63: 10 animiranih, 13 dokumentarnih, 14 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, 6 eksperimentalnih i 20 namjenskih filmova. Najviše prijava zabilježeno je u namjenskom (81), dokumentarnom (67) i igranom (60) rodu.

Najviše filmova u nenamjenskim kategorijama ima redatelj Ivan Ramljak (2 eksperimentalna – Mezostajun i Brodovi i dalje ne pristaju – i 1 dokumentarni – Dom boraca), dok su apsolutni rekorderi po broju filmova u natjecateljskoj konkurenciji 27. DHF-a Marko Bičanić (6), Karlo Vorih (5) i Dalibor Barić (5) – svi s filmovima u kategoriji namjenskog filma. Najuspješniji producent natjecateljskog programa 27. DHF-a u nenamjenskim je kategorijama Akademija dramske umjetnosti sa 7 filmova, za kojom slijede Restart (5) i Blank (4). Apsolutni rekorder je kuća Blank s ukupno 10 filmova.

Za selekciju su se mogli prijaviti filmovi koji su premijerno prikazani između dvaju izdanja Dana hrvatskog filma, ili oni koji će na festivalu biti premijerno prikazani. Kao i prošle godine, prijavljene filmove pregledalo je i ocjenama od 1 do 5 ocijenilo desetero članova Hrvatskog društva filmskih kritičara (Danijel Brlas, Lana Bunjevac, Marijana Jakovljević, Robert Jukić, Dragan Jurak, Krešimir Košutić, Nino Kovačić, Silvestar Mileta, Siniša Paić, Hrvoje Pukšec), a filmovi su potom rangirani prema prosječnim ocjenama u svojim kategorijama. Koordinator selekcije bio je Josip Grozdanić.

Između ostalih, u konkurenciji animiranog filma ističu se radovi Veljka Popovića (Biciklisti), Igora Grubića (Kako se kalio čelik), Darka Vidačkovića (Samo plivanje), Mirana Miošića (Bijela vrana), Siniše Ercegovca (Prošlo je s kišom), Darka Bakliže (&black&white) Andreja Rehaka (Bobo) i Michaele Müller (Aerodrom), kao i oni mlađih autora Marka Belića (Flimflam) i Dee Jagić (Prošlost raste). Posebno snažna dokumentarna konkurencija uključuje filmove Darija Juričana (Gazda: Početak), Gorana Devića (Buffet Željezara), Miroslava Sikavice (Glasnije od oružja), Saše Bana (Betonski spavači: Zagrebački velesajam, nesuđeni centar grada), Nebojše Slijepčevića (Dragi susjedi), Josipa Lukića (Majči), Jana Geberta (U slučaju rata), Arsena Oremovića (Tak kak je), Bojane Burnać (Moj život bez zraka) i Roberta Tomića Zubera (Život od milijun dolara)… U konkurenciji eksperimentalnih radova privlače novi filmovi Vladislava Kneževića (Završni krug) i Davora Sanvincentija (Skoro ništa: i dalje noć), a u natjecanju namjenskog filma uz radove Dalibora Barića i oni Manuela Šumberca (Čuvar dvorca) i Martine Meštrović (Pips, Chips & Videoclips – 3pm), kao i metatelevizijska reklama Ivan-Gorana Viteza Televizija budućnosti. U publici omiljenoj kategoriji igranog filma svjedočimo eksploziji uspješne forme koja je hrvatskoj kinematografiji u proteklim godinama donijela niz važnih europskih nagrada. Pažnju privlače novi filmovi Antonete Alamat Kusijanović (U plavetnilo), Jurja Primorca (Marija), Alda Tardozzija (Siguran let), Igora Dropuljića (Behemot), Igora Jelinovića (Ultra), Judite Gamulin (Marica), Matije Vukšića (Čistačica), premijerni naslovi Barbare Vekarić (Nitko nije savršen) i Tomislava Šobana (Otac)…

Objavljeno je i kako će filmove natjecateljskog programa za nagrade stručnog žirija ocjenjivati redateljica Jasna Nanut, glumica Marina Redžepović i snimatelj Dragan Ruljančić.

Uz prestižni natjecateljski program, deset prijavljenih filmova bit će prikazano i u sekciji “Izvan okvira”. Dokumentarni filmovi Playing Man Matjaža Ivanišina, Perspektivan Andrije Tomića, Doma za Božić Tomislava Đurinca, Nonna Marija Pucića, Koliko god nas noge nose Renate Lučić i Botanički dnevnik Željka Kipkea, igrani Sandra i Marina Igora Jelinovića i Odijelo Martine Lončar, te eksperimentalni Fusnota uz sveto Sendi Bakotić i Trenodija za žrtve Hirošime Zorka Sirotića. Program su osmislili Diana Nenadić i Dragan Jurak.

Iako festival službeno započinje 16. lipnja, dan ranije održava se pretprogram filmova o dvorištima na otvorenom „Dvorišta u dvorištu“ u suradnji s Design Districtom, u dvorištu Stare vojne bolnice u Vlaškoj 87. To su također filmovi različitih generacija, rodova i poetika: Siesta Mihovila Pansinija, Poslijepodne (puška) Lordana Zafranovića, Dvorište Saše Podgorelca, Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić, Kašinska br. 6 Zorana Tadića i 29 Tomislava Gotovca.

U programu obnovljene baštine „Retro“ u suradnji sa Zagreb filmom izdvojeni su nedavno restaurirani naslovi – sjajna prilika da ih se vidi u pravom formatu i s izvrsnom slikom. U večernjem terminu u Ljetnom kinu Tuškanac prikazuju se filmovi Petra Krelje, Zlatka Boureka, Bogdana Žižića i Rudolfa Sremca. U suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, na Večeri posvećenoj Jeleni Rajković prikazuju se njezini filmovi Blue Helmet i Noć za slušanje.

U Parku stara Trešnjevka, na još jednoj otvorenoj pozornici, nudi se izbor kratkih filmova o nogometu: Kratke lopte – Razmjena dresova Bobe Jelčića, spotovi Pips, Chips & Videoclipsa i Hladnog piva, Nogomet Ane Hušman, Utakmica Krešimira Zimonića, Kelti Đure Gavrana, Vox populi Nikole Babića. Tu se prikazuje i program za mlade, s izborom junaka domaćih animiranih serijala: Maxi Cat, Ptica i crvek, Inspektor Maska i Profesor Baltazar.

Radionički programi uključuju masterclass filmske glazbe pod vodstvom Darka Rundeka i gostiju (redatelja za čije je filmove radio glazbu) (ADU, 20. lipnja), radionice filmske kritike Višnje Vukašinović i videoigara Ilije Barišića (Centar za kulturu Trešnjevka) te promociju knjige Koraci grada: Medijske slike – Zagreb 1957 – 2017 (Mala dvorana Kina Tuškanac). Održava se i izložba filmskih scenografija Vladimira Tadeja u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom. Naposljetku, na mini-sajmu „Dan filmske knjige“ u Maloj dvorani Kina Tuškanac izlažu se i prodaju knjige hrvatskih izdavača s filmskom temom te se organizira razmjena za građanstvo.

Od zabavnih programa izdvaja se suradnja s Pop Up Summer Garden Festivalom u neposrednoj blizini Ljetne pozornice Kina Tuškanac, gdje se organiziraju druženja i koncerti nakon večernjih projekcija.

Laureati nekih nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara objavljeni su već na današnjoj konferenciji za medije. Nagradu Zlatni Oktavijan za životno djelo dobiva redatelj Petar Kralja, a novoustanovljena Nagrada Ante Peterlić za filmsku publicistiku dodjeljuje se Tomislavu Šakiću za knjigu Modernizam u hrvatskom igranom filmu.


Komentari