Predstavljen program 16. Zagreb Film Festivala: Teme filmova nikad raznovrsnije!

foto: Zagreb Film Festival

Na konferenciji za medije danas je u kinu Europa predstavljen program 16. Zagreb Film Festivala.

Novo izdanje manifestacije po mjeri ljubitelja sedme umjetnosti održavat će se tijekom 8 dana u Zagrebu: od 11. do 18. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni, dvorani Müller kina Europa, Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno, a od 15. do 18. studenog izbor filmova sa 16. ZFF-a stiže u još 15 hrvatskih gradova.

Festivalski program na konferenciji su predstavili direktor festivala Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, koordinatorica programa Selma Mehadžić, producentica Lana Matić i direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu Richard Brešković.

Boris T. Matić osvrnuo se na posebnosti selekcije natjecateljskog programa dugometražnog filma: „Glavni program 16. ZFF-a predstavlja 12 novih autora i njihove prve ili druge filmove, a njih 11 natječe se za glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica. Filmovi sa svih strana svijeta, od Italije i Islanda do Tajlanda i Perua, jezikom filma kroz osobne priče progovaraju o vrućim temama – svjetskoj izbjegličkoj krizi, regrutima ISIS-a, silovanju, položaju žena u društvu i odlasku mladih u bolju budućnost.

Radnja filma Dragi sine tuniškog redatelja Mohameda Ben Attie prati agoniju jednog oca, sasvim prosječnog urbanog Tunižanina nakon što mu se sin, student pridruži redovima ISIS-a. Tunis je zemlja s najvećim brojem islamističkih regruta po glavi stanovnika, a redatelja je prvenstveno zanimalo kako njihov odlazak utječe na njihove obitelji. Film nosi koproducentski potpis braće Dardenne, a prikazan je, između ostalog, u programu 15 dana autora u Cannesu.

Divljina, debitantsko ostvarenje američkog indie glumca Paula Danoa (Mala Miss Amerike – ZFF 2006., Bit će krviOkja), istovremeno film odrastanja i feministički film, donosi priču o razvodu braka iz perspektive 14-godišnjaka. U ovoj inteligentnoj i suptilnoj drami o rastakanju američkog sna 1960-ih Dano sjajno režira najbolje glumce svoje generacije (Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal).

Kratkometražni natjecateljski program donosi 10 filmova, a među njima je debitantski film Dah sarajevskog glumca Ermina Brava (Grbavica, Muškarci ne plaču – ZFF 2017.), koji je nagrađen Srcem Sarajeva. Među deset filmova koji se natječu za Zlatna kolica i u nacionalnom natjecateljskom programu Kockice gledamo Trešnje, novi film naše istaknute montažerke i redateljice Dubravke Turić (Belladonna) i debitantski film Leona Lučeva Malo se sjećam toga dana.

Osim u Glavnom programu ZFF-a nagrade se dodjeljuju u natjecateljskim programima PLUS i Ponovno s nama, a uz stalne i popularne programe Velikih 5, Dani LUX filma, Moj prvi film i Bibijada, ove godine ZFF predstavlja dva nova. Kino u kinu posveta je čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filmova, a navest će gledatelje da se zapitaju što je film bez kinodvorane i što je festival bez zajednice koja dijeli filmske trenutke, dok Tajkuni: Jučer, danas, sutra donosi filmske priče o bogatim moćnicima i novopečenim bogatašima.

Kao i dosad dio programa i zeefefovske atmosfere osjetit će se i van Zagreba – ali ove godine u najvećem broju gradova. U sklopu programa ZFF putuje od 15. do 18. studenog dio programa bit će prikazan u 15 hrvatskih gradova i dva dječja sela – SOS Dječjem selu Ladimirevci i SOS Dječjem selu Lekenik. Osim toga, odabrani naslovi glavnog programa i programa za najmlađe Bibijada stižu i u zagrebačke kvartove Dubrava i Travno.

Program i raspored projekcija Zagreb Film Festivala dostupan je na službenoj festivalskoj stranici (www.zff.hr), a ulaznice se, osim na festivalskoj blagajni u kinu Europa, mogu kupiti online na zff.kupiulaznicu.hr.


Komentari