Predstavljen PROGRAM 13. Zagreb Film Festivala: Za Zlatna kolica natječu se 14 filmova iz CIJELOG SVIJETA

zff.hr

Čak 6 filmova iz natjecateljskog programa bave se obiteljskom tematikom. 

Na današnjoj konferenciji za medije, u zagrebačkom kinu Europa predstvaljen je program 13. Zagreb Film festivala, koji se ove godine održava od 14. do 22 studenog. Projekcije će se odžati u kinima Europa i Tuškanac, u MSU-u, na Akademiji dramske umjetnosti i u Dokukinu KIC.

U utrci za Zlatna kolica našlo se ove godine čak 14 naslova iz cijelog svijeta – što je do sada najveći broj filmova. Od skandinavskih filmova do onih s pacifičkog otočja Vanuatu, među izabranim naslovima ima i filmova nagrađenih prestižnim nagradama uglednih svjetskih festivala. Iz Češke i s Islanda bit će predstavljena po dva filma.

Islandski film Ovnovi, kandidat za Oscara i najbolji film iz canneskog programa Izvjestan pogled, čiju režiju potpisuje Grímur Hákonarson priča je o dva tvrdoglava brata koji moraju izgladiti međusobne odnose nakon 40 godina kako bi spasili svoja dragocjena autohtona stada ovaca. Drugi je islandski film u režiji Rúnara Rúnarssona Vrapci također obiteljska priča, koja prikazuje odnos oca, vikend-alkoholičara,  i njegovog sina u tinejdžerskim godinama.


Obiteljskom tematikom bave se i oba češka filma. Film Kućna njega, čiji je režiser Slavek Horak, priča je o patronažnoj sestri koja nakon cijelog života provedenog u brizi za druge, doznaje da je teško bolesna i odlučuje se posvetiti sebi, u čemu joj odmažu njezin suprug i kći. Crna komedija Obiteljski film u režiji je redatelja Olmoa Omerzua, a prikazuje obitelj u kojoj sve što može poći po krivu – i polazi po krivu. Danski film Rat Tobiasa Lindholma, govori o obitelji čiji je otac otišao u ratnu misiju u Afganistan. Venecuelanski film Izdaleka u režiji Lorenza Vigasa prvi je latinoamerički film koji je osvojio nagradu Zlatnog lava.

Natječu se još brazilski film Neonski bik, mađarski triler Saulov sin, koji je u Cannesu pokupio čak tri nagrade, a o odrastanju govore dva filma: Ja, Earl i umiruća te francuski film Novi klinac.

U kategoriji kratkometražnih filmova natječe se 10. filmskih naslova, a ove godine nacionalni program Kockice slavi 10. godina postojanja. Detaljnije o programu pogledajte ovdje. 

 

 

 

 

Komentari

loading...