PREDSTAVLJEN BICIKLISTIČKI AUTOPUT: Zagreb i Zagrebačka županija dobit će stazu u vrijednosti 123 milijuna kuna

Grad Zagreb

Danas je u Zagrebačkom inovacijskom centru prezentiran Greenway, infrastrukturni projekt kojim će se izgraditi 121 km duga biciklistička staza, odnosno biciklistički autoput, a koji bi biti izgrađen uz tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 123 milijuna kuna, a izvodit će se u devet faza.

“Drago mi je što ćemo u partnerstvu s Zagrebačkom županijom omogućiti dolazak na posao biciklom mnogobrojnim stanovnicima županije koji rade na području Grada Zagreba, ali i što će Greenway koristiti mnogobrojni naši sugrađani za odlazak na izlete u zelenilo županije. Osim doprinosa održivom razvoju regije projekt će doprinjeti boljem poznavanju i povezivanju ljudi, a ne samo naših Uprava”, poručila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Izgradnja prometnice podrazumijeva i dodatnu opremu koja uključuje: rasvjetu, punjače za e-bicikle (pedelece), odmorišta, parkirališta, info oznake i brojače prometa. Planira se i uređenje prilaza mostovima kao i uređenje prilaza i spojeva na postojeću biciklističku i cestovnu infrastrukturu.

Godine 2015. izrađena je Studija izvodljivosti kojom se dokazala izvodljivost odnosno održivost projekta. Ukupna vrijednost Studije je 169.755,99 kuna, dok je Europska unija sufinancirala 144.292,59 kuna kroz Operativni program Promet 2007. – 2013. godine. Nakon izrade studije održano je Savjetovanje sa javnošću te su prikupljena mišljenja i komentari za Studiju izvodljivosti.

Projekt je u 2017. ušao u drugu fazu te je trenutno u procesu izrade tehničke dokumentacije – glavnog i izvedbenog projekta.

Nakon izrade tehničke dokumentacije, u trećoj će fazi početi će izgradnja biciklističke prometnice GREENWAY-a.


Komentari