Predsjednica Zagrepčanima poklonila Pantovčak. Bandić: ‘ Uredit ćemo park i bit će to najljepša park šuma u Europi!’

FOTO: Mia Mitrović

U srijedu u popodnevnim satima predstavljen je završetak radova optimizacije Ureda predsjednice. Laički rečeno, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar državne imovine Goran Marić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na Pantovčaku su okupili novinare kako bi im priopćili da je Grad Zagreb na upravljanje u idućih 50 godina dobio je 75% posjeda današnjeg Ureda predsjednice

Radi se o 700 000 četvornih metara zemljišta šume hrasta kitnjaka i graba nastanjenog mnogim životinjskim vrstama. Gradonačelnik Bandić kani prostor otvoriti građanima u što skorijem roku, a i predsjednica ima istu želju.

S reduciranjem odveć golemog posjeda Pantovčaka Ured predsjednice krenuo je već 2016. kada su predsjedničke posjede u Samoboru koji uključuju vinograde, voćnjake i livade predali na Ministarstvu državne imovine. Zelena vila tom je prigodom ustupljena na upravljanje Gradu Zagrebu, a prošle se godine tamo održavao dio zagrebačkog Adventa.

Konačni cilj je zadržati samo glavnu zgradu, Vilu Zagorje i posjed Pantovčaka svesti s 950 000 četvornih metara na 250 000.

“Nakon dvjesto godina, od izgradnje parka Maksimir, Zagreb će dobiti još jedno mjesto za uživanje u prirodi, mjesto koje je bilo zatvoreno više od 50 godina”, rekla je predsjednica, a ministar Goran Marić dodao da otvaranje parka za građane neće utjecati na funkcionalnost Ureda predsjednice.

Mene će opet zapasti da delam“, u svom je stilu komentirao zagrebački gradonačelnik.

“Čim dobijemo papir, krećemo delati. Uredit ćemo park i bit će to najljepša park šuma u Europi!”, najavio je Bandić.

Predsjednica je u projekt smanjenja posjeda Pantovčaka krenula nakon što joj je postalo jasno da neće moći realizirati svoje predizborno obećanje – preseljenje Ureda u Visoku ulicu.

“Bila je to moja iskrena želja. Htjela sam biti bliže građanima. Tada nisam mogla ni zamisliti da država na raspolaganju nema niti jedan odgovarajući objekt za tu moju želju. Ipak, građanima sam se uspjela približiti radom na terenu i razmještanjem ureda diljem Hrvatske”, ispričala se predsjednica.

Otkako sam na Pantovčaku, uštedjeli smo mnogo novca. Trošimo puno manje, a i ovo smanjenje posjeda također će donijeti uštede. Broj dužnosnika je prepolovljen, a smanjen je i broj zaposlenih, no nitko nije dobio otkaz već su raspoređeni na druge dužnosti. Na manje prostora, manje pripadnika Počasne zaštitne bojne osiguravat će Pantovčak”, pohvalila se uspjesima Kolinda Grabar -Kitarović.

U pitanju termina otvaranja šume Pantovčaka građanima, predsjednica i gradonačelnik nisu se usuglasili. Gradonačelnik smatra da će radovi biti gotovi ‘kada počnu pupati jaglaci, visibabe i šafrani idućeg proljeća‘, dok predsjednica misli da će to biti puno ranije, već u drugoj polovici ove godine. Ulaz u šumu bit će besplatan jer, kako kaže gradonačelnik ‘ne možemo baš sve naplaćivati’, a neslužbeno smo doznali i kako na području nisu predviđeni nikakvi građevinski zahvati.

Otvoren je i problem bogate faune Pantovčaka koja će uklanjanjem ograde i otvaranjem građanima postati ranjivija zbog blizine prometnica iako je 700 000 četvornih metara ogroman prostor na kojem plahe životinje imaju dovoljno prostora za život daleko od prometnica, ograda i ljudi. 

“Garantiram vam, životinje će biti sigurne kao bebe. Igrat će se i biti sretne”, obećao je Milan Bandić te dodao kako je veliki obožavatelj životinja i počasni predsjednik udruge ljubitelja pasa retrivera.

Autorica: Mia Mitrović


Komentari