Predsjednica Grabar-Kitarović otvorila izložbu o Katarini Velikoj

Tomislav Miletic/PIXSELL

U Klovićevim dvorima uz brojne uzvanike iz političkog, kulturnog i javnog života otvorena je izložba ‘Katarina Velika, carica svih Rusa.

Na Gornji grad pristiglo je 1077 eksponata iz Državnog muzeja Ermitaža koji dočaravaju život žene čiju vladavinu (1762.-1796.) zovu zlatnim dobom ruskog carstva.

Portreti slikarskih majstora, njeni osobni predmeti, posuđe, odjeća… postavljeni su na dvije etaže i dočaravaju dvorski život, ali i caričin intelekt i političku snagu.

Izložbu je otvorila redsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja ju je okarakterizirala ‘krunom polustoljetnih veza između Zagreba i St. Peterburga’.

‘Za vrijeme mog službenog posjeta Rusiji ove jeseni uvjerili smo se kako je Ermitaž simbol Rusije, golem, prepun vrijednosti’, kazala je predsjednica te za Katarinu Veliku dodala: Njezino ime sinonim je za moć i snagu, ali i za mnoge legende.

Veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov javno se zahvalio na suradnji također prisutnom gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću prozvavši ga bratom, piše Večernji list.


Komentari