Predrag Štromar radije bi dijalog, nego prosvjed protiv mirovinske reforme

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja te zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar izjavio je danas kako je sindikalni prosvjed protiv mirovinske reforme demokratsko pravo, ali uvijek treba prije koristiti neka druga demokratska prava, prvenstveno dijalog.

“To je demokratsko pravo, ali ja mislim da uvijek treba prije koristiti neka druga demokratska prava, a to su prvenstveno dijalog. Hrvatska narodna stranka nije bila odmah zadovoljna sa svime što je bilo predloženo u mirovinskoj reformi, posebno što se tiče 2. stupa, međutim, dijalogom smo sve riješili. Drugi mirovinski stup ostaje aktivan, on je pravo svakog onog tko štedi u drugom stupu. Jedan dio sredstava moći će se realizirati odmah nakon ulaska u mirovinu. I mislim da takvim dijalozima možemo dolaziti do kvalitetnijih rješenja nego samim prosvjedima”, rekao je novinarima Štromar, komentirajući današnji prosvjeda protiv mirovinske reforme, i što očekuje kako će to sve proći.

Smatra da se priziva nestabilnost Vlade

Komentirao je novinarsku tvrdnju da je zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić jači nego ikad, a vezano za suradnju s bivšom HNS-ovom saborskom zastupnicom Marijom Puh. Upitan strahuje li da će Bandić možda zatražiti rekonstrukciju Vlade, Štromar je odgovorio da se na neki način ‘govori i priziva nestabilnost Vlade’.

“Govori se i priziva na neki način nestabilnost vlade. Nestabilnost vlade stvara nove uvjete za odlazak mladih izvan države. Stabilnost vlade upravo kontra toga stvara uvjete da mladi ostanu ovdje. To smo dokazali zadnjih godinu dana stabilnosti vlade”, istaknuo je Štromar.

Naglasio je kako Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja radi na subvencioniranim kreditima, velika je potražnja za njima, svi koji su se javili će dobiti subvencionirane kredite, kupit će stanove, gradit će kuće, ostat će ovdje, djeca se rađaju, već više od 260 djece samo po programu od prošle godine je rođeno do sada.


Istaknuo je provođenje reformi u obrazovanju

Štromar je istaknuo i kako je i Europska komisija zaključila da su se konačno počele provoditi reforme u obrazovanju. “Oni vele nakon dugogodišnjih političkih prijepora. Više prijepora nema, stabilna je vlada i idemo u reforme. I zato treba biti stabilna vlada”, poručio je Štromar.

Na tvrdnju novinara da ipak puno postoji kritika, pogotovo na Bandića da on zapravo kupuje zastupnike novcem Zagrepčana te upitan što kaže na takve kritike, Štromar je rekao kako ne želi vjerovati, da su to kaznena djela, ali ako se utvrdi da jesu, Državno odvjetništvo mora odraditi svoj posao.

Ne želi vjerovati da su Bandićevi postupci kaznena djela

“Veli se i da su možda to kaznena djela. Ja ne želim vjerovati da su to kaznena djela, ali ukoliko se utvrdi da jesu, mislim da ministarstvo, to jest Državno odvjetništvo mora odraditi svoj posao, kao što je i do sada odrađivalo”, kazao je. Upitan znači li to da nema straha od rekonstrukcije vlade, Štromar je odgovorio: “Vlada mora biti stabilna. Ako će vlada biti stabilna, bit će puno bolji i kvalitetniji uvjeti života u Hrvatskoj”.

Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) na pitanja novinara odgovarao je na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu nakon što je otvorio konferenciju “Integralni pristup zaštiti, planiranju i upravljanju krajobrazima”, održanoj povodom obilježavanja Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe.

Piše Hina

Komentari

loading...
-->