Predosjetili ste potres? Niste jedini i ne, niste ludi!

Brojni Zagrepčani ovih dana nakon potresa tvrde da su ga – predosjetili. Svoje stanje u nedjeljno jutro i zoru opisuju nesanicom iako inače spavaju kao klade, osjećali su se nemirno ili naprosto “nekako čudno“, spominju blage vrtoglavice, neki tvrde da su se, opet neuobičajeno, probudili prije no što će se zemlja zatresti…

Svi navedeni simptomi bilježe se širom svijeta i u javnosti doživljavaju dvojako. Oni koji su isto doživjeli znaju što su doživjeli dok većina koja nije doživjela njihovo iskustvo nipodištava, često s podsmijehom, smatrajući da ih ovi obmanjuju, lažu ili se žele prikazati važnima i posebnima. Glavni je problem u tome što nemamo strojeve, alate ni algoritme kojima bismo bili sposobni mjeriti ljudsku „osjetljivost na potres“.

U svijetu, proteklih desetljeća, napisan je cijeli niz studija sa svjedočanstvima, njime se ozbiljno bave fizičari, sociolozi i filozofi, no oni ne mogu empirijski dokazati da su poneki ljudi doista osjetljiviji od drugih i da mogu predosjetiti zemljotres.

Poznato je i da životinje mogu predosjetiti potres, posebno mačke, pa zašto to onda ne bi bila u stanju i ljudska bića?

„Osjetljivost na zemljotres“ je, zasad, pseudoznanstveni termin kojeg je definirao Jim Berkland, a odnosi se na one ljude koji tvrde da mogu osjetiti dolazak zemljotresa. Njihove se senzacije očituju u „snovima, vizijama, psihičkim nemirom ili fiziološkim simptomima koji, pak, uključuju zujanje u ušima, glavobolju i uznemirenost. Berkland tvrdi da „osobe s vrlo osjetljivim tijelom također mogu imati suptilnu reakciju kao što to imaju životinje“. Zagovornici ove teorije, u potrazi za znastvenim, empirijskim dokazima pretpostavljaju da je navedena osjetljivost posljedica „piezoelektričnih artefakata uslijed promjena naprezanja zemljine kore, niskofrekventnih elektromagnetskih signala ili su osjetljivi na emisiju plinova radona“, koji se pojavljuje u atmosferi prije potresa.

Napomena redakcije: A, vi? Jeste li predosjetili zemljotres? Što ste osjetili? Bilo bi nam važno i drago ako biste s nama podijelili svoja iskustva na web stranici portala Zagreb.Info ili na našoj Facebook stranici.


Komentari