PREDIVNI PRIZORI IZ BOTANIČKOG VRTA: Proljeće je uvjerljivo stiglo u naš grad

Facebook Screenshot

Svakim dolaskom proljeća zagrebački Botanički vrt se cvatnjom usporeno budi iz zimskog sna tako da je upravo ovo toplije vrijeme idealno savršeno za posjet ovom dijelu Lenuzzijeve potkove.

Od toliko zanimljivih stabala, grmova i cvijeća u Botaničkom vrtu teško je izabrati favorite.

Uz svakog stanovnika zagrebačkog Botaničkog vrta na 53 polja nalazi se mala pločica sa stručnim i narodnim nazivom vrste biljaka. U vrtu se uzgaja oko 5000 različitih biljaka od kojih su tropske i suptropske biljke u staklenicima. Staklenici nisu otvoreni za posjetitelje, ali poveći dio zbirke se iznosi vani čim nastupe topliji dani.

Na putu do poznatog velikog stabla metasekvoje, nalaze se dva malena stabla japanske sofore sa specifičnim visećim granama. Od samoniklog bilja u kamenjarama u proljeće je lako zapaziti jetrenkus lijepim plavim ili bijelim cvjetovima, proljetni gorocvijet s velikim žutim cvjetovima i tamnocrveni kukurijek. Uz trajnice, jednogodišnje i dvogodišnje biljke, u vrtu su posebno atraktivne močvarne biljke poput  lopoča, lokvanja i indijskog lotosa koji većinom cvjetaju ljeti. U staklenicima se uzgajaju i neke jako poznate biljke kao banana, kava, vanilija, papar, papratnjače, palme, agave, kaktusi kao i zanimljive biljke mesožderke. Uz biljke u vrtu je moguće vidjeti i mnoge životinje poput leptira, pčela, bumbara, žaba i kornjača u blizini jezera, te mnogih ptica, prenosi portal Zagrebonline.hr.

 

 

Facebook/Moj ZagrebBotanički vrt je moguće obići u trajanju od 45-60 minuta uz stručno vodstvo potpuno besplatno svakog prvog utorka u mjesecu uz prethodnu najavu. U vrtu je moguće kupiti i tiskani vodič koji ima 3 zadane staze šetnje za prolaznika (45 min), šetača (do 2h) i ljubitelja (više od 2 sata). Botanički vrt na službenoj adresi Marulićev trg 9a otvoren je i besplatan za sve od početka ožujka do kraja studenog. Ponedjeljkom i utorkom vrt je otvoren od 09h-14:30h, a od srijede do nedjelje od 09h do 17h u ožujku i do početka računanja ljetnog vremena, do 18h u travnju i listopadu, do 19h u ljeti i do 16h u studenom od početka računanja zimskog vremena.

 

 

Facebook/Moj Zagreb


Komentari