PREDANI SU ZAHTJEVI! HND održao prosvjed: Traže da se pokrene istraga Matijanićeve smrti, ali i ostavka ministra Beroša

Foto: Zagreb.info

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organiziralo je prosvjed na Markovu trgu šest mjeseci nakon smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića. Žele istragu o propustima u njegovom liječenju, no traže i smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša.

Okupljanje prosvjednika počelo je od 12 sati ispred zagrebačkog Novinarskog doma, a u 13 sati krenula je prosvjedna šetnja od Novinarskog doma, preko Trga Republike Hrvatske, Frankopanske do Ilice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića te Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg.

14.15 Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i Andrea Topić predali su vladi RH zahtjeve iz peticije koju je potpisalo gotovo pet tisuća ljudi. Njome traže da se pokrene istraga Matijanićeve smrti, ali i ostavka ministra zdravstva Vilija Beroša.

13. 55 “Prošlo je šest mjeseci od medicinski potpomognute smrti Vladimira Matijanića i zato smo došli ovdje. Guše nas bijes i srdžba, ali za razliku od Vlade dišemo i pozivamo vas da se borite, ovo se moglo dogoditi svakome od nas. Malome Gabrijelu iz Metkovića, Mireli Čavajdi, gospođi Ruži ili mladiću koji je umro na cesti u Zaprešiću jer u kolima hitne nije bilo liječnika. Danas ovdje protestiramo i za sve sudbine koje su ostale daleko od očiju javnosti. HND-u se javlja velik broj građana za slične tragedije za koje nitko nije odgovarao. Ovo nije prosvjed protiv medicinskih djelatnika već onih koji su uzurpirali sustav stranačkom iskaznicom kao jedinim mjerilom”, poručio je Branko Mijić, dopredsjednik HND-a.

13.48 “Već sam rekla sve o ovome, ali sam željela uzeti nekoliko Facebook statusa u kojima je Vladimir pisao o zdravstvu”, rekla je Andrea Topić, novinarka Indexa i djevojka pokojnog Matijanića te je počela čitati njegove statuse.

13.36 Pustili su snimke poziva Vladimira Matijanića koje je snimio netom prije smrti dok je zvao hitnu.

“Čuli ste ove potresne snimke. Šest mjeseci nas uvjeravaju da je sve uredu”, poručio je Zovko, a prosvjednici su zvižducima i vikanjem ‘pozdravili’ ministra zdravstva.

Počelo je skandiranje “Vili odlazi”

“Država je ubila Matijanića i sada zataškavanjem ga ponovno želi ubiti, ali AP mora znati da od ovoga nećemo odustati”, poručio je Zovko.

“Tražimo da se temeljito istraže sve okolnosti smrt, ne samo u ime Matijaniće već i ostalih građana. Ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika čiji rad poštujemo, oni su također žrtve sustava koji ne funkcionira”, dodao je.

Foto: Zagreb.info

13.17 Prosvjednici su stigli do Trga bana Josipa Jelačića. Čitavim putem se čuju bubnjevi, u povorci je mnoštvo transparenata, a kolonu predvodi nekoliko ljudi koji nose veliki transparent  na kojem piše “Oprostite što smetam, ne mogu disati”.

12.54 “Danas je šest mjeseci od smrti Vladimira Matijanića. Uskoro ćemo se uputiti na Markov trg da kažemo Viliju Berošu i AP što mislimo o ovome. Njegova smrt nije jedina koja se ovako dogodila, mnogi građani su doživjeli ovakvu sudbinu. Zahvaljujem svima koji su došli”, poručio je Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko. Povorka je krenula.

12.36 Nekoliko prosvjednika drži veliki transparent na kojemu piše “Oprostite što smetam, ne mogu disati”

12.30 Okupio se veći broj prosvjednika, ispred ulaza u novinarski dom dio prosvjednika udara u bubnjeve, obučeni su u crvene kombinezone.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

12.00 Prosvjednici su se počeli okupljati ispred Novinarskog doma. Pripremljeni su i brojni transparenti.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavio je da je prosvjed, s početkom u 12 sati ispred Novinarskog doma, naziva ”Oprostite što smetam, ne mogu disati”, organiziran nakon što je HND šest mjeseci upozoravao da u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao.

”Vili Beroš mora otići, tu nema nikakve dvojbe i nikakve rasprave. Mi već šest mjeseci svjedočimo jednom bešćutnom zataškavanju u slučaju Matijanić. Vili Beroš i sustav koji on predstavlja učinio je sve da se istina nikada ne sazna”, rekao je Zovko u subotu uoči prosvjeda.


Komentari