Pred zatvaranjem: Udruga Ženska pomoć sada će ipak dobiti novac od Grada

Foto: Facebook

Iz Grada Zagreba danas su poručili da će financijski pomoći udruzi Ženska pomoć sada – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, koja je zbog manjka financija pred zatvaranjem.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da je riječ o udruzi koja je dugogodišnji partner Gradu i pružatelj socijalnih usluga, a od 2007. do danas Grad joj je dodijelio više od dva i pol milijuna kuna ili oko 180.000 kuna godišnje.

Grad je toj udruzi dodijelio i dva prostora, 2011. i 2017., za provođenje usluga, te to dokazuje koliko su ozbiljni partneri.

Galić je rekla kako je prošle godine Grad Zagreb prvi put raspisao trogodišnji natječaj za udruge koje pružaju usluge smještaja za beskućnike i žrtve nasilja, baš zbog toga da svake godine ne bi raspisivali natječaj i da te vrlo rizične kategorije imaju kontinuitet.

Udruga Ženska pomoć sada nije zadovoljila formalne uvjete tog natječaja, potvrdila je Galić i dodala da to nisu bili nikakvi posebni uvjeti nego naprosto omaškom nisu zadovoljili natječajnu dokumentaciju.

“No, bez obzira na to, a budući da Grad financira na dvije razine – ili natječajem ili javnim pozivom – udruga je prošle godine financirana u iznosu od 185.000 kuna za rad savjetovališta i skloništa. Ove godine također se dogodilo da na natječaju nisu zadovoljeni formalni uvjeti nego je ponovno upućena na javni poziv. Drugim riječima, a naše strane udruga nije zadovoljila, ali postoje mehanizmi i mi ćemo njihove zahtjeve na način na koji smo to radili svake godine i zadovoljiti”, poručila je pročelnica Galić.

Međutim, apelirala je na udruge da kada apliciraju na natječaj, da udovolje natječajnoj dokumentaciji. Poručila je da apsolutno nema nikakvih problema što se tiče financiranja od strane Grada Zagreba udruga, skloništa za žene i djecu žrtve nasilja.

Rekla je da imaju ustanovu Dugu, koja je proračunski korisnik te Autonomnu žensku kuću, koja se prošle godine javila na trogodišnji natječaj i da se, bez obzira što su imali privremene mjere obustave proračuna zbog potresa i koronavirusa, udruge i skloništa financiraju, kao i Crveni križ, u iznosu koji su dobili na natječaju i nema nikakvih problema.

Gradska skupština prihvatila zaključak oporbe o Srebrnjaku: ‘Bandićeva sujeta pretvara se u teror’


Komentari