Pred zastupnicima izmjene Zakona o obnovi: Horvat naveo što se sve mijenja, ali i kako utječe na sredstva

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zastupnici Hrvatskog sabora na sjednici su raspravili predložene izmjene Zakona o obnovi nakon potresa radi ubrzanja obnove gdje je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat predstavio novosti.

Rekao je kako se građani oslobađaju obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove, a konstrukcijski će se obnoviti i nelegalizirani objekti koji se mogu legalizirati. S druge strane, objekti koji se ne mogu legalizirati, primjerice oni koji se nalaze na magistralnim koridorima ili javno zaštićenim područjima, neće se obnavljati, kao niti oni u kojima na dan potresa nitko nije živio, dodao je.

Ističe i kako se ukida zabrana upravljanja obnovljenom nekretninom, kao i obveza upisa založnog prava na tu nekretninu, a Zakon određuje da će se novčana sredstva za obnovu višestambenih zgrada moći isplatiti i prije početka obnove, a za obiteljske kuće nakon završene obnove ili prema ispostavljenim računima.

Također, predviđen je brži način uklanjanja uništenih obiteljskih kuća i zgrada tako da će za odluku biti potrebna suglasnost većine suvlasnika ili, ako predstavlja prijetnju za građane, i bez suglasnosti vlasnika. U slučaju rušenja višestambene zgrade, država će vlasniku stana na njegov zahtjev dati stan odgovarajuće veličine, uz obvezu prenošenja zemljišta na kojem se nalazila uklonjena zgrada, a u slučaju rušenja obiteljske kuće zamjensku kuću.

U konačnici, ubrzavaju se postupci i diže prag javne nabave. U tom smislu, Horvat uvjerava kako će u sustav biti ugrađene antikorupcijske mjere radi sprečavanja zloupotreba u provedbi postupaka obnove, a Ministarstvo graditeljstva, Središnji državni ured za obnovu i Fond za obnovu svakih šest mjeseci podnosit će Vladi sveobuhvatna izvješća o izvršenju svih poslova, istaknuo je.

Komentari