Pred Vatrenima utakmica života: evo kako su završili naši dosadašnji okršaji s Rusima

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U 20 sati u Sočiju počinje utakmica četvrtfinala Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i domaćina Rusije.

Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je sinoć posljednji trening prije utakmice.

Zbog obilne kiše u Sočiju, FIFA je promijenila lokaciju treninga, pa je hrvatska reprezentacija umjesto na stadionu Adler, gdje je trenirala ranije, zadnji trening odradila na Park Areni u sklopu Olimpijskog parka. Rusi su također trenirali na istom terenu, ali u ranijem terminu.

Niti ruska niti hrvatska vrsta nisu trenirale na travnjaku stadiona Fišt kako bi se teren sačuvao u što boljem stanju za večerašnji ogled.

Svi igrači su bili na raspolaganju izborniku Zlatku Daliću i ukoliko neće biti nekih nepredviđenih situacija Vatreni će u subotu protiv Rusije nastupiti u istom sastavu koji je zaigrao protiv Argentine i Danske. Dakle, Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić – Rakitić, Brozović – Rebić, Modrić, Perišić – Mandžukić.

Ni ruski izbornik Čerčesov nije želio otkriti kojom će taktikom pokušati zaustaviti Vatrene iako njegov odgovor mnogo toga sugerira.

“Neću vam otvoriti karte, ali način na koji smo igrali protiv Španjolske, mogli bi zaigrati i sutra”, rekao je Čerčesov novinarima.

Izbornik Zlatko Dalić poručio je kako Vatreni moraju ponoviti dobru organizaciju, agresiju i zajedništo kao u dosadašnjim utakmicama ukoliko žele preskočiti Rusiju u četvrtfinalu svjetskog prvenstva.

Smatra kako je reprezentacija napravila odličan posao što je došla ranije u Soči kako bi se aklimatizirala na vremenske uvjete koji vladaju ovdje.

“Bila je to dobra odluka. U Sočiju je veća temperatura i vlaga i dobro smo se adaptirali. S te strane smo pogodili,” kazao je Dalić dodavši kako se reprezentacija odlično osjeća u Rusiji.

Optimizam vlada i među igračima.

Stoper Dejan Lovren kaže kako protiv Rusije očekuje čvrstu i tvrdu utakmicu.

“Rusija nas može iznenaditi, međutim dovoljno smo iskusni i imamo dovoljno znanja da se možemo odmah prilagoditi. Očekujem čvrstu i tešku utakmicu, bit će teško”, kaže Lovren.

I kapetan Luka Modrić je optimističan.

“Osvojiti naslov svjetskog prvaka s Hrvatskom gotovo je nezamislivo, poput najljepše bajke. Bilo bi nevjerojatno podići trofej svjetskog prvaka kao kapetan,” kazao je kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić u razgovoru za FIFA-u.

“Rusija je neugodna momčad i očekujem da će igrati kao protiv Španjolske. Zasluženo su ušli u četvrtfinale i očekujem pravi spektakl jer ćemo igrati protiv domaćina i njegovih navijača,” poručio je Luka.

Tri okršaja – Zbornaja bez pobjede

Hrvatska i Rusija do sada su igrale tri puta međusobno i Rusija nikada nije pobijedila.

Podsjetimo se tih okršaja:

U tri međusobna ogleda ‘Vatreni’ su upisali pobjedu, dok su dvije utakmice završile bez pobjednika, ali i golova. Obje su bile u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. u Austriji i Švicarskoj.

Jedinu pobjedu hrvatska vrsta je ostvarila pod vodstvom Ante Čačića u prijateljskom susretu u Rostovu na Donu. Može li danas Zlatko Dalić osvojiti i Soči ?

Prvi hrvatsko – ruski dvoboj igran je na otvaranju kvalifikacija za EP 2008. godine.

Uoči gostovanja u Moskvi dogodila se ‘afera Fontana’ kada su ‘noćne ptice’ Darijo Srna, Ivica Olić i Boško Balaban zbog provoda u narodnjačkom klubu suspendirani i privremeno izbačeni iz reprezentacije.

U Moskvi 6. rujna 2006. godine prvi put su u kvalifikacijama za Hrvatsku igrali Luka Modrić i Vedran Ćorluka, današnji kapetan i dokapetan, a Slaven Bilić tada je gurnuo u prvi plan još nekoliko igrača. Utakmica je završila bez pogodaka, a iz te momčadi u našim redovima su još jedino Ćorluka i Modrić, a kod Rusa Akinfejev i Ignaševič. Hrvatsku je vodio Slaven Bilić, a Ruse Guus Hiddink.

Uzvrat u Zagrebu je također završio bez golova, a na koncu su te kvalifikacije bile sretne za oba sastava jer su izborili plasman na EURO u Austriju i Švicarsku.

Hrvatska je i prije zadnjeg kola osigurala EP, a potom u zadnjem kolu na Wembleyju pobijedila Englesku 3-2 i Rusima otvorila vrata EP-a. Hrvatska je na EURO-u ispala u četvrtfinalu od Turske, a Rusi su dogurali do polufinala gdje ih je porazila Španjolska.

Posljednji put igrali smo u studenom 2017. u Rostovu na Donu, a ‘Vatreni’ su pobijedili 3-1. Utakmica je igrana na starom stadionu Olimp-2, a reprezentaciju je kao izbornik predvodio Ante Čačić.

Rusi su poveli golom Smolova u 15. minuti, a preokret je uslijedio golovima Nikole Kalinića (57), Marcela Brozovića (60) i Marija Mandžukića (82).

(Hina)


Komentari