Praznik rada u doba korone: Pogledajte kako danas izgledaju zagrebačke ulice

Prvi je ovo Praznik rada na koji je preporučeno ipak ostati kod kuće – a po prizorima u gradu i inače uobičajenim prvomajskim lokacijama, čini se da je većina Zagrepčana ipak i ostala kod kuće.

Unatoč propisanim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite u vezi suzbijanja širenja koronavirusa, koje bi od ponedjeljka trebale ući u drugu fazu relaksacije, čini se da se Zagrepčani ipak nisu “relaksirali”.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede u Chicagu kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a neki su osuđeni na doživotni zatvor ili na smrt.

U Hrvatskoj počeo se slaviti 1890. godine, a hrvatski su radnici istaknuli zahtjeve u znaku tri osmice. Kao uvod u proslavu, zagrebački su radnici te godine održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskog doma, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred tisuću radnika naglašavali – “Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi!”

Prvi maj ili Praznik rada u Hrvatskoj je sinonim za boravak u prirodi uz konzumaciju tradicionalnih jela – graha i kobasica uz pokoju čašicu piva.

U galeriji možete vidjeti fotografije neuobičajenog i tmurnog Praznika rada zagrebačkim ulicama, uvjerite se sami:

 


Komentari