Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs: Zbog obnove hrama u Preobraženskoj, liturgiju će slaviti na Svetom Duhu

Foto Mitropolija zagrebačka

Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs po julijanskom kaledaru. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je Uskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, administratoru Eparhije zagrebačko-ljubljanske, ali i punoći Srpske Pravoslavne Crkve.

Mir je, kaže nadbiskup Bozanić, prvi dar Iskupljenja i on je plod Kristove pobjede nad grijehom i smrću. ”Kristov mir daje ljudskom srcu duboki osjećaj da smo u Božjim rukama. To je istinska Radosna vijest koja mijenja svijet, obilježen sukobima koji razdiru čovječnost i civilizaciju”, stoji u uskršnjoj čestitki zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića Srpskoj Cravoslavnoj Crkvi.

Na slavlje na Sveti Duh, umjesto u Preobražensku

Zbog radova na obnovi u potresu stradalog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Preobraženskoj ulici, liturgija će se održati u kapeli Svetoga Save  na Svetom Duhu.

Foto: Srpska pravoslavna gimnazija

“Svim vjernicama i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti od srca čestitam najveći i
najstariji kršćanski blagdan. Želim da vam Uskrs, koji je simbol nade, mira i vjere bude
nadahnuće i ohrabrenje u prevladavanju predstojećih izazova i kušnji. Uskrsno vrijeme nas i uvijek iznova podsjeća na univerzalne ljuske vrijednosti dobrote, solidarnosti i tolerancije.
Neka duh ovog velikog blagdana još više osnaži naše napore kako bismo zajednicu u kojoj
živimo učinili još boljim mjestom za sve njezine građane”, poručio je premijer Andrej Plenković pravoslavnim vjernicima povodom Uskrsa.


Komentari