Pravo na grad: Hitno spriječiti sve deložacije!

Ilustracija, Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Udruga Pravo na grad prije dva tjedna uputila je otvoreno pismo Vladi RH i jedinicama lokalne samouprave koje sadrži četiri ključne hitne mjere za očuvanje sigurnosti doma. Do sada je ove zahtjeve svojim potpisima podržalo preko tisuću i pol građana i građanki, brojne organizacije civilnog društva poput Centra za mirovne studije, Zelene akcije, Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, Mreže mladih Hrvatske, Hrvatske mreže za beskućnike, kao i brojni sindikati uključujući i sindikalnu središnjicu SSSH.

Budući je jedna od osnovnih preporuka stožera za civilnu zaštitu da koliko god možemo ostanemo doma, prvi i osnovni korak koji je potrebno učiniti je da se osigura sigurnost doma kako bi provođenje mjera bilo uopće moguće za one koji ne žive u vlastitim nekretninama ili koji još uvijek te nekretnine otplaćuju putem stambenih kredita.

“Počinje novi mjesec i naplata najamnina, a u javnost sve više dopiru informacije o ljudima koje se izbacuje iz stanova jer nisu u mogućnosti pokriti stambene troškove zbog gubitka primanja. Stoga, apeliramo na Vladu RH da hitno donese obvezujuću mjeru o obustavi svih deložacija u vrijeme trajanja opasnosti od pandemije bez obzira na stambeni status kućanstva i time zaštiti javno zdravlje i zdravlje ljudi koji su pod prijetnjom gubitka doma. Zahtijevamo da se omogući građanima prijava prijetnji deložacijama i da se iste spriječe intervencijom policije”, poručuju.

“Pored zabrane deložacija potrebno je usvojiti mjere kojima se omogućuje oprost najamnine ili dijela najamnine za one koji su izgubili primanja, ali i sveobuhvatnu mjeru moratorija na plaćanje rate stambenog kredita za sve bez penala, bez obzira na povijest podmirivanja obaveza. Isto tako, iznova apeliramo da se nekretnine kojima upravljaju država i grad stave u službu zbrinjavanja onih koji su bez krova nad glavom, bez obzira jesu li svoje domove izgubili u posljednjih nekoliko tjedana ili već duže vrijeme žive na ulici. Također, pozivamo i građanke i građane da potpisivanjem peticije podrže ove zahtjeve kako bismo zajednički izvršili još jači pritisak na nadležne institucije da omoguće sigurnost doma za vrijeme trajanja ove krize”, dodaju.


Komentari