Pravo ‘forenzičko češljanje’ na Srebrnjaku: Zbog anonimne prijave pretresa se cijelo vodstvo bolnice

Inspekcija na Srebrnjaku “češlja” cijelu bolnicu. “Ovo izgleda kao pravo forenzičko češljanje, bit će tu svega”, kaže dobro upućeni izvor za 24 sata. Anonimna prijava stigla je dan prije dolaska novog ravnatelja čije imenovanje inspekcija također provjerava, piše 24 sata.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od četvrtka je u bio izvanrednoj inspekciji u Dječjoj bolnici Srebrnjak, a kako bi provjerili anonimnu prijavu koju su primili tijekom srpnja, potvrdila su to dva dobro upućena izvora za 24sata.

Iz bolnice su izuzeli vrlo opsežnu dokumentaciju koja se veže na rad bolnice u posljednjih godinu dana kojom bi trebali provjeriti, između ostalog, navode da se bolnica do prije neki dan zatvorila prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti te liječnici nisu mogli iz pedijatrijskih ambulanti naručivati djecu na prvi pregled, da se drastično smanjio broj apartmana za roditelje, da su se ukinule pojedine ambulante i produljile liste čekanja, da se zapošljavalo administrativno osoblje dok su liječnici i stručnjaci odlazili, a provjeravaju i način imenovanja novog ravnatelja te članova uprave bolnice.

Inspekcija je pokrenuta po nalogu ravnateljice Regionalnog ureda Zagreb HZZO-a te se najavilo kako će kontrola biti 11 kolovoza. Radi se zapravo o kombiniranoj inspekciji zavoda i Ministarstva zdravstva, a sugovorinici 24 sata su uvjereni da se to radi po nalogu USKOK-a koji je zaprimio kaznene prijave koje se odnose na optužbe da se sa smjenom bivšeg ravnatelja bolnice dr. Bore Nogala, namjerno opstruira i uništava bolnica te ozbiljno ugrožava projekt izgradnje Centra za translacijsku medicinu koju uglavnom financira iz EU fondova, a težak je 60 milijuna eura.

“Istina je da su inspektori iz HZZO-a bili na Srebrnjaku i uzeli vrlo opsežnu dokumentaciju koja se veže na mnoge stvari koje su se u bolnici događale posljednjih godinu dana”, potvrdio je odlično upućeni izvor 24 sata.

Na uvid su dobili i što sve inspekcija provjerava, a tako i to da HZZO traži svu dokumetaciju koja se izravno veže uz odluku o imenovanju članova uprave i predsjednika uprave bolnice.

Nedavno je na nakon provedenog natječaja novim ravnateljem bolnice imenovan dr. Ivo Dujmić Čule s Medicinskog fakulteta u Zagrebu kojeg prozivaju da do dolaska na Srebrnjak bio specijalizant radiologije na Rebru. Na natječaj se javio i Domagoj Zovak, satiričar i urednik Prime Timea koji nam je tada izjavio:

“Natječaj je tako glupo napisan da se doslovno svatko, tko ima bilo koji faks, mogao javiti. Nije pisalo da to mora biti baš medicinska struka pa sam vidio to kao fini prozor koji je otvoren. Natječajem se tražilo samo pet godina iskustva, ali opet, nije pisalo u kojoj struci… niti da bi to morala biti medicinska struka, možda neko upravljačko iskustvo.
U međuvremenu je uz novog ravnatelj dr. Dujmić Čulo, a zamjenica mu je postala dosadašnja v.d. ravnateljica dr. Ivana Đerek Dubravčić, inače doktorica bez licence, dok su dvije od četiri pomoćnice ravnatelja postale medicinske sestre, jedna od njih je glavna medicinska sestra”.

Inspekcija sada “češlja” kompletno vodstvo bolnice te, između ostalog, traži:

– odluke o umenovanju članova uprave i predsjednika uprave, odluke o imenovanju ravnatelja i pomoćnika ravnatelja, odluke o imenovanju članova svih bolničkih povjerenstavaiI njihovi poslovnici o radu, popis voditelja svih odjela i ambulanti te radno vrijeme svakog pojedinog odjela I ambulante.

Dobro upućeni sugovornik kaže kako se čini kako ovaj izvid HZZO-a i Ministarstva zdravstva izgleda kao pravi forenzički tim.

“Zaista traže vrlo detalje podatke i dokumetaciju te ako namjeravaju napraviti pravi posao, bit će tu svega”, kaže nam naš izvor.

Bolnica se skoro zatvorila prema pacijentima, što zbog Covid-a, što zbog, sumnjaju neki, neprikrivene namjere da se bolnica ugasi jer su se zaustavila sva naručivanja iz ambulanti pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Od prošlog se tjedna, odnosno od dolaska novog ravnatelja dr. Dujmić Čulo, bolnica ponovno otvorila prema malim pacjentima, a pedijatri opet mogu naručivati djecu.

Jedna od stvari koju također pretresa inspekcija je i ta zašto se smanjio broj apartmana za roditelje. Bilo ih je 13, a sada ih ima svega pet. Jedan od sugovornika 24 sata kaže da se nakon potresa išlo na obavljanje hodnika bolnice, a ne tih apartmana u koje se uselila administracija. Dolaskom novog ravnatelja ponovno se pokušava naći model da se otvore apartmani te da se preko javnog natječaja dobiju novci da se oni obnove.

Od prošlog tjedana pokrenule su se i liste čekanja te se intenzivno radi na provjeravanju tko je u koju ambulantu ili na koju pretragu naručen, jesu li liječnici na godišnjem i da se intenzivno nazivaju roditelji kako bi se potvrdili termini naručivanja ili evantualno kako bi se dogovorio novi termin ako nema liječnika.

Anonimna prijava po kojoj inspekcija djeluje zaprimljena je 14. srpnja, samo dan prije dolaska novog ravnatelja. On je u posljednja dva tjedna prikupljao sve dokumente koje inspekcija traži i predao ih.


Komentari