Pravnik, sociolog i partizanski doušnik, inače otac poznatih brata i sestre, dobiva park u Zagrebu, evo kako će se zvati

Screenshot / Ante Lauc

Poznati hrvatski pravnik i sociolog Eugen Pusić trebao bi uskoro dobiti svoj park u zagrebačkoj četvrti Gornji grad – Medveščak. Time bi se Grad Zagreb trebao odužiti poznatom profesoru, iznimno zanimljive biografije, poznatom i izvan Hrvatske.

Pusićev vuglec ili punim nazivom “Park Pusićev vuglec, dr. Eugen Pusić /1916. – 2010./” novi je park koji se uskoro očekuje u Gajdekovoj ulici, blizu Medicinskog fakulteta (u zagrebačkoj četvrti Gornji grad – Medveščak), a ime će nositi po poznatom sociologu i pravniku Eugenu Pusiću, javlja Jutarnji list.

Osim što je zapamćen po svome interesu za upravne znanosti, a pored tog prioriteta i socijologijom, riječ je također o ocu političarke Vesne Pusić, te predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića.

“Jako mi je drago, iako nisam znao. Otac i ja smo se uvijek dobro slagali, a posebno u kasnijim godinama, i ovo je lijepa vijest”, komentirao je za Jutarnji list Zoran Pusić, koji je ovu vijest doznao od novinara.

Vojni sudac NDH u dosluhu s partizanima

Eugen Pusić rodio se 1916. godine u Zagrebu, a 1939. diplomirao je na pravnom fakultetu. Vojni rok je služio u Kraljevini Jugoslavije, a dolaskom NDH, postaje natporučnik sudac u Pavelićevoj vojsci.

Kritičari Vesne i Zorana Pusića iskorištavali su ovaj biografski podatak oca Eugena u razračunavanju s njegovih dvoje potomaka, ali u obranu im je stao ni manje ni više nego Slavko Goldstein. Pokojni intelektualac i član partizana, demantirao je preko medija optužbe na Pusićev račun, ustvrdivši kako je bio cijelo vrijeme u dosluhu s pokretom otpora.

“Nije išao u partizane, nego je djelovao s tog položaja gdje je bio koristan. Kad je krajem rata Pusić bio uhićen zbog sumnji na kolaboraciju s domobranima, osobno se potrudio da ga izvuče iz pritvora general Ivan Rukavina, koji je od 1943. bio komandant Prvog hrvatskog korpusa”, podsjetio je Jutarnji na Goldsteinove riječi.


Komentari