Pravilnik je donesen, što Grad čeka? Tomašević otkrio kada će se otvoriti žičara Sljeme i na čemu se još radi

Foto: Pixsell

Sljemenska žičara jedan je najdugovječnijih projekata pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, a sada je u rukama aktualnog šefa Zagreba Tomislava Tomaševića. Kada se s projektom krenulo početkom 2019., nitko nije ni očekivao da ćemo i nakon dvije godine željno iščekivati otvorenje. No, nije samo iščekivanje građana raslo. Od početnih 250 milijuna kuna, cijena izgradnje je narasla trostruko, odnosno do gotovo 750 milijuna kuna.

Pravilnik je donesen: ‘Sad je sve na Gradu i Državnom inspektoratu’

No ni visoka cijena nije Grad dovela bliže otvorenju. Podsjetimo, kao glavni i jedini problem, navodila se buka. Zbog navedenog su ministar prometa Oleg Butković i gradonačelnik Tomislav Tomašević na sastanku došli do rješenja za žičaru, a to je da će Ministarstvo zdravstva izmijeniti svoj pravilnik, što je i učinjeno. Tako je na snagu stupio pravilnik kojim se razina buke sljemenske žičare regulira kao i za ostalu prometnu infrastrukturu.

“Pravilnik je donesen, stupio je na snagu ovih dana, sada je stvar na Gradu Zagrebu i Državnom inspektoratu da mu se prilagode”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš u prosincu te pojasnio da žičara nije bila obuhvaćena u dosadašnjim pravilnicima koji reguliraju razinu buke.

“To je i napravljeno, tijekom javnog savjetovanja nitko s aspekta struke nije imao nikakvu zamjerku. Razina buke je po danu i po noći regulirana kao za cestovni i željeznički promet, definirana je na nivou od 65 decibela tijekom dana i 50 decibela tijekom noći”, dodao je Beroš prije nekoliko tjedana.

Iako djeluje kao da sada nema prepreke za otvaranje žičare, ona je i dalje pod ključem. Butković je prije četiri tjedna potvrdio da bi žičara mogla proraditi do Božića.

“Očekujem, mislim, takav je bio dogovor. To morate pitati ministra Beroša, on je izrazio dobru želju i volju da to napravi. Nije bilo govora da to bude do Božića ili Nove godine, nego što prije, nismo se držali konkretnih datuma”, izjavio je tada Butković te dodao kako bi po njemu žičara svakako trebala proraditi do Snježne kraljice.

No, skijaši i skijašice se najskupljoj žičari u Europi nisu provozale ni ove godine.

Tomašević: ‘Nije da nitko ne zna kad je otvorenje’

Ipak, Tomašević je u današnjem intervjuu za Index ulio nadu da se cijela trakavica konačno približava kraju. Na pitanje zna li itko kada će žičara biti otvorena, odgovorio je:

“Nije da nitko ne zna. Realno je da će to biti krajem siječnja ili početkom veljače. Sada je promijenjen zastarjeli pravni okvir, no mi i dalje radimo s proizvođačem opreme na rješenjima za dodatno smanjenje buke. Treba još obaviti mjerenja u skladu s novim pravilima, u suradnji s ostalim institucijama, poput inspektorata i dva resorna ministarstva”, poručio je gradonačelnik.

 

Komentari