PRAVI HOROR U ZAGREBAČKOM RODILIŠTU: Trudnice danima spavaju na KRVAVIM PLAHTAMA! (FOTO)

DIJELITE DALJE: One danima spavaju na krvavim plahtama i fiziološke potrebe obavljaju u derutnim i starim WC-ima. 

Iako je već dobro poznato kako je hrvatskom zdravstvu potrebna doslovno hitna kemoterapija kako bi se s njega odstranile sve kancerogene stanica koje nose ime i prezime bivših, ali i sadašnjih ministara zdravstva te njihovih suradnika, loši uvjeti kojima pacijenti svakodnevno svjedoče postali su doslovno prava horor priča hrvatskog javnog zdravstva koji se očito svim silama trudi privatizirati.

Jedna takva priča vodi nas na KB Sveti Duh (Kliniku za ginekologiju i porodništvo) gdje na Odjelu za porodništvo trudnice danima spavaju na plahtama umrljanim krvlju.

A. M. (podaci poznati redakciji) dvadesetosmogodišnja je majka prekrasne djevojčice stare tri tjedna koja je s nama odlučila podijeliti mišljenje, viđenje i fotografije bolnice u kojoj borave majke i njihove bebe, a koja prema svemu sudeći nema adekvatne uvjete za kvalitetnu brigu o svojim pacijentima.

”Nigdje nije idealno i to je teško za očekivati posebice od jedne gradske bolnice, ali ovo što sam tamo doživjela i vidjela ne želim da se ponovi bilo kojoj budućoj majci. Zato sam s javnosti odlučila podijeliti svoju priču”, kazala nam je ova mlada majka koja odmah na početku ističe kako se iz negativnog konteksta, moraju isključiti svi djelatnici bolnice. Riječ je kako kaže, o nečemu sasvim drugom.

Moram pohvaliti osoblje, posebno ljubazne liječnike koji se zaista trude obavljati svoj posao kako treba. Medicinske sestre i babice također, svi se trude od sebe dati i više nego što je potrebno jer nekako vjerujem, svjesni su i oni u kakvim zapravo uvjetima majke podižu svoju djecu te koliko isti mogu biti rizični za tek novorođeno dijete”, nastavlja naša sugovornica koja je neposredno prije poroda, točnije boravka na Odjelu za porodništvo, boravila na Odjelu za ginekologiju i humanu reprodukciju.

”Ove žene ne smiju se kretati, a na cijeli odjel dolazi SAMO JEDAN WC koji izgleda katastrofalno”, rekla je te priložila fotografiju istoga.

12023064_10205256824760259_1131754488_n

Upravo na ovaj WC idu žene koje strogo čuvaju trudnoću, ali i one koje imaju problem sa začećem.

12033295_10205256822520203_515957692_n

Međutim, izgled WC-a samo je jedan od problema s kojim se ova majka susrela. Naime, nakon samog poroda njezine plahte bile su pune krvi.

”Danima sam spavala na takvoj plahti, a kada sam upitala medicinsku sestru može li mi je promijeniti rekla mi je kako ne može jer joj eto, to ne dopuštaju pravila bolnice/sustava”, nastavlja i priča kako joj je nakon tri dana doslovno ”pukao film”.

Capture

”Nisam više mogla spavati na toj krvi i nakon tri dana, oštrim tonom sam zahtijevala novu posteljinu. Ne moram objašnjavati kako su u pitanju svježe rane na osjetljivom mjestu, do infekcije može doći samo tako, a da ne govorim o nekoj većoj zarazi ili tragičnijem raspletu”, rekla je te s nama podijelila kako većina majki nije bila te sreće. One nažalost, nastavlja naša sugovornica, danima spavaju u svojoj krvi i za to se ne mogu nikome požaliti, točnije nitko im od osoblja ne može pomoći jer su naposljetku i njima, ruke doslovno vezane. Sestre su (kao i liječnici) bespomoćni te postavlja pitanje je li moguće da sustav štedi na onima koji na svijet donose novi život? Kako kaže, prisjeti li se jednog od najvećih skandala u hrvatskom zdravstvu, točnije slučaja Dragice Ivankić koja je umrla nakon porođaja upravo u bolnici gdje je ona na svijet donijela svoju djevojčicu, ledi joj se krv u žilama.

”Jedino što mogu je zahvaliti Bogu što sam izašla živa i zdrava i što je još važnije, što je moja beba živa i zdrava”, zaključuje i ističe kako je i samo osoblje svjesno loših uvjeta u kojima se nalaze trudnice i bebe te kako su i oni među onima koji apeliraju na što hitnije poboljšanje uvjeta i stanja u kojem se nalazi ova zagrebačka bolnica.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Nakon što je državnim bolnicama iz ove blagajne isplaćeno 1,362 milijarde kuna, sanacijska vijeća tih bolnica, nažalost, nisu uspjela zaustaviti stvaranje novih dugova čak štoviše, dugovi državnih bolnica prema dobavljačima od lipnja prošle godine rastu brže nego prijašnjih godina, dakle brže nego prije Vladina programa sanacije zdravstvenog sustava. Tako se u bolnici Sv. Duh, Srebrnjak i Plućnoj bolnici, dugovi gomilaju već i po osnovi plaća, jer se iz državne blagajne isplatilo manje novca. Upravo zato je Grad Zagreb 2014. godine iz gradskog proračuna izdvojio 59 milijuna kuna za sanaciju zagrebačkih bolnica, a ove se godine za istu svrhu osiguralo 50,967.198,14 kuna. Iako je prošlogodišnji plan Grada Zagreba bio sanirati sve dugove zdravstvenih ustanova u njihovoj nadležnosti, on se ipak prolongirao pa se po toj osnovi morao izvući novac i iz ovogodišnjeg proračuna.[/box]

Zbog smrti trudnice, moraju isplatiti 3 milijuna kuna odštete

Podsjetimo kako je pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu KB Sv. Duh dužna isplatiti oko tri milijuna kuna odštete obitelji Dragice Ivankić, koja je 2002. godine umrla nakon porođaja u toj zagrebačkoj klinici. Ovaj je slučaj javnosti poznat kao jedan od najburnijih skandala u hrvatskom zdravstvu, a za zataškavanje sumnjičilo se bolnicu, medicinske institucije, DORH pa čak i neke političare.

Prema svemu sudeći, kaotična i zabrinjavajuća situacija nije ništa nego posljedica višegodišnje neuspješne zdravstvene politike u kojoj su privatni interesi ministra, bili ispred potreba i zdravlja hrvatskih građana. Još tragičnija je činjenica kako se ovakva politika i dalje provodi i to na način da se zaduženja poreznih obveznika povećavaju, deficit državnog proračuna također je sve veći, a rješenje se (unatoč približavanju parlamentarnih izbora kada je poznato da se stvari mogu riješiti preko noći) – ne nazire.

Komentari