Pravda je poslužena: Banka mora vratiti više od milijun kuna zbog kredita u švicarcima

Facebook

Općinski sud u Zadru donio je presudu kojom je utvrđeno da je ugovor u švicarskim francima ništetan, što znači da banka mora potrošaču isplatiti i zatezne kamate. Prema informacijama koje je objavila Udruga Franak, presudom iz Zadra Zagrebačka banka mora potrošaču vratiti 630.000 kuna, pripadajuće zatezne kamate i 62.000 kuna sudskih troškova, piše novac.hr.

“Ugrubo možemo reći da će banka na kraju platiti, sa zateznim kamatama, preko milijun kuna potrošaču tužitelju, izračunali su u Udruzi Franak. Riječ je o kreditu ugovorenom 2006. na iznos od 116.000 CHF koji je konvertiran prema zakonu iz 2015. godine, ali sud je utvrdio “da konverzija nije od značaja za prihvaćanje tužbenog zahtjeva jer je on utemeljen na izvanugovornoj obvezi banke da vrati sve što je stečeno bez osnove, pa banka ima unatoč konverziji i dalje obvezu vratiti sve što je stekla bez osnove”.

Na ovu odluku Općinskog suda banka ima pravo žalbe, što znači da će ova presuda morati proći još dvije instance, Županijski i Vrhovni sud. Kako se sličan slučaj već nalazi na Vrhovnom sudu, očekuje se da će taj sud uskoro donijeti presudu nakon koje će biti jasnije kada se ugovoreni krediti u švicarskim francima mogu smatrati ništetnim, odnosno hoće li banke morati isplaćivati zatezne kamate bez obzira na što je konverzijom kredita redefiniran odnos dviju stranaka.

Udruga Franak iznova podsjeća suce Vrhovnog suda kako potrošači konverzijom nisu obeštećeni te kako vjeruju “da je sucima Vrhovnoga suda RH jasno da su ugovori o kreditu u švicarskim francima u konačnici ništetni”.


Komentari